New York Times: Mια ένδειξη σταθερότητας για την Ελλάδα
New York Times: Mια ένδειξη σταθερότητας για την Ελλάδα
New York Times: Mια ένδειξη σταθερότητας για την Ελλάδα
«Μετά από βασανιστική λιτότητα χρόνων και τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία, η Ελλάδα είχε χθες ορισμένα καλά νέα όταν οι επενδυτές αντέδρασαν με ενθουσιασμό στην επιστροφή της χώρας στις παγκόσμιες αγορές με την πώληση 5ετών ομολόγων.
Η πώληση προσέλκυσε 20 δισ. ευρώ και οδήγησε το επιτόκιο χαμηλότερα των προσδοκιών» αναφέρει άρθρο των New York Times (ΝΥΤ), με τίτλο «Για την Ελλάδα, μια ένδειξη σταθερότητας» (For Greece, a Sign of Stability).
Όπως επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα, οι πολιτικοί στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη χαιρέτισαν το αποτέλεσμα ως ένδειξη ότι η Ελλάδα ξεπέρασε τα δύσκολα. Ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς δήλωσε ότι η ισχυρή ζήτηση είναι ένδειξη εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και στην ικανότητά της να ξεπεράσει την κρίση και η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, που ήταν ο στόχος της ελληνικής οργής για τα στυγνά μέτρα λιτότητας σε αντάλλαγμα της διάσωσης, αναμένεται να εκπέμψει στο ίδιο αισιόδοξο μήκος κύματος κατά τη σημερινή επίσκεψή της στην Αθήνα.
Ενδεχομένως η κατάσταση να μην είναι τόσο ρόδινη, ωστόσο είναι δύσκολο να στερήσει κανείς από τους έλληνες μια στιγμή ελπίδας μετά από όσα έχουν περάσει. Το γεγονός ότι η ασθενέστερη οικονομία της ευρωζώνης μπορεί να δανειστεί και πάλι από τις αγορές, από τις οποίες ήταν αποκλεισμένη, και μάλιστα κατά τρόπο ανεξάρτητο, πέραν της τρόικας, αποτελεί ένδειξη εμπιστοσύνης. Η ενίσχυση είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον Αντ. Σαμαρά και τον συνασπισμό του καθώς πλησιάζουν οι εκλογές του Μαΐου και η πολιτική σταθερότητα είναι κρίσιμης σημασίας για την Ελλάδα και την Ευρώπη καθώς αναδύονται από την κρίση της ευρωζώνης.
Η πώληση πήγε καλά εν μέρει επειδή το επιτόκιο ήταν καλύτερο από εκείνα άλλων χωρών της Ευρώπης και οι επενδυτές είναι πεπεισμένοι ότι η τρόικα δεν θα αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει. Ένας μακρύς και οδυνηρός δρόμος βρίσκεται μπροστά. Η βαθειά ύφεση έχει συρρικνώσει την οικονομία περισσότερο από ένα τέταρτο, δύο διασώσεις έχουν φορτώσει τη χώρα με περισσότερα από 240 δισ. ευρώ και χρειάζεται να υλοποιηθούν πρόσθετες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η απεργία της Τετάρτης των συνδικάτων και η έκρηξη βόμβας έξω από την κεντρική τράπεζα της χώρας, χωρίς τραυματισμούς, υπογραμμίζουν αυτές τις πραγματικότητες.
Μετά από χρόνια αδιάκοπου σκότους, ακόμη και ένα διακριτικό σημάδι σταθερότητας είναι ευπρόσδεκτο, καταλήγει το σχετικό δημοσίευμα.
Facebook Comments