Η επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές συμβάλλει στην κάλυψη των αναγκών χρηματοδότησης και αναδεικνύει το μέγεθος της δημοσιονομικής και οικονομικής προσαρμογής που έχει συντελεστεί στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΕ και του ΔΝΤ, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings στη σημερινή του ανάλυση, προειδοποιώντας όμως ότι επιμένουν οι οικονομικοί και πολιτικοί κίνδυνοι για την προσαρμογή παραμένουν.

Σύμφωνα με τη Fitch, οι οικονομικοί δείκτες υποδηλώνουν ότι η 6ετής ύφεση πλησιάζει στο τέλος της, ενώ προβλέπεται ανάπτυξη της τάξης του 0,5% το 2014. Η φορολογική υπεραπόδοση του περασμένου έτους πιθανόν να μειώσει τη δημοσιονομική προσαρμογή της φετινής χρονιάς, ενώ θέτει τις βάσεις για τις συνομιλίες με την Τρόικα για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.

Σύμφωνα με τη Fitch, η δημιουργία του πρωτογενούς πλεονάσματος νωρίτερα κατά ένα χρόνο από το χρονοδιάγραμμα είναι ένα βασικό μέτρο της ενισχυμένης ικανότητας της Ελλάδας να επανέλθει στην κανονικότητα από την αναδιάρθρωση του χρέους της το 2012. Με τα μέχρι τώρα στοιχεία, διαφαίνεται ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 1,5% το 2014 φαίνεται εφικτός. Άλλωστε, το πρόγραμμα ΕΕ- ΔΝΤ προβλέπει υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3% το 2015 και 4,5% το 2016.

Η Ελλάδα κατάφερε να αντλήσει 3 δισ. ευρώ μέσω 5ετούς ομολόγου με απόδοση 4,95%. Τα κεφάλαια αυτά θα ενισχύσουν περαιτέρω τη δημοσιονομική θέση της, ενώ δεδομένου του ότι το Eurogroup, νωρίτερα αυτό το μήνα, δήλωσε ότι το πρόγραμμα προσαρμογής χρηματοδοτείται πλήρως για τους επόμενους 12 μήνες, οδηγεί στην άποψή ότι οι ελλείψεις στη χρηματοδότηση του προγράμματος θα είναι διαχειρίσιμες.

Η επανάκτηση της πρόσβασης στην αγορά έχει αποτελέσει βασικό στόχο των ελληνικών προγραμμάτων, καθώς προέκυψαν σημαντικά κενά χρηματοδότησης από τον πρώτο πρόγραμμα, αλλά η επιτυχία δεν εγγυάται ότι η Ελλάδα θα έχει μια βιώσιμη επιστροφή στη χρηματοδότηση της αγοράς από τη στιγμή που το τρέχον πρόγραμμα λήγει αργότερα αυτό το έτος. Η χρηματοδότηση μέσω της αγοράς φτάνει το 5%, ήτοι πιο ακριβά από ό,τι το μέσο ετήσιο κόστος του δανεισμού της τρόικας, η οποία δανείζει την Ελλάδα με 2% – 3%.

Η Fitch εκτιμα ότι η βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους δεν είναι καθόλου ασφαλή και ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ είναι πολύ υψηλός, γύρω στο 175%. Την ίδια ώρα, ο πολιτικός κίνδυνος στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων και της εξυγίανσης παραμένει σε υψηλά επίπεδα, με την κόπωση να αντικατοπτρίζεται στη μικρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης και τη στάση της αντιπολίτευσης, καταλήγει ο οίκος αξιολόγησης σκιαγραφόντας τους κινδύνους της Ελλάδας.
 

Facebook Comments