Ρωσία: Η ουκρανική κρίση ρίχνει το χρηματιστήριο και το ρούβλι
Η ουκρανική κρίση ρίχνει το χρηματιστήριο και το ρούβλι
Η ουκρανική κρίση ρίχνει το χρηματιστήριο και το ρούβλι
Με πτώση άρχισαν σήμερα οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο της Μόσχας, ενώ πτώση καταγράφει και το ρούβλι, εν μέσω της αναζωπύρωσης των εντάσεων στην ανατολική Ουκρανία το Σαββατοκύριακο. Ο δείκτης MICEX (συναλλαγές σε ρούβλια) έχει υποχωρήσει κατά 1,29% και ο δείκτης RTS (συναλλαγές σε δολάρια) κατά 2,27%.
Η μετοχή της Gazprom καταγράφει απώλειες 1,40% και η μετοχή της δημόσιας τράπεζας Sberbank κατά 2,17%. Η ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος καταγράφει σημαντική πτώση έναντι του ευρώ και του δολαρίου, προς 49,83 ρούβλια το ευρώ, προς 36,01 ρούβλια το δολάριο. Παραμένει ωστόσο πάνω από τα επίπεδα της πτώσης ρεκόρ που κατέγραψε κατά την κλιμάκωση της κρίσης λόγω της ένωσης της Κριμαίας στη ρωσική επικράτεια.
“Οι εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία θα προκαλέσει μια δυσφορία στην αγορά. Η κατάσταση είναι σαφώς επικίνδυνη και απρόβλεπτη”, δήλωσε ο οικονομολόγος Κρις Ουίφερ, της Macro Advisory. “Ωστόσο, παρά τη ρητορική που κλιμακώνεται και από τις δύο πλευρές, συνεχίζει να φαίνεται ότι η Ρωσία δεν θα εισβάλει” στο ουκρανικό έδαφος, πρόσθεσε.
Κατά τον οικονομολόγο, οι αγορές φοβούνται κυρίως ότι οι Δυτικοί, που θεωρούν ότι η Μόσχα βρίσκεται πίσω από τις κατά τα φαινόμενα συντονισμένες επιθέσεις του Σαββατοκύριακου εναντίον δημοσίων κτιρίων στην ανατολική Ουκρανία, μήπως αποφασίσουν “σοβαρές κυρώσεις πλήττοντας την οικονομία και το εμπόριο”. Η απειλή των οικονομικών κυρώσεων από την ΕΕ και τις ΗΠΑ έχουν ήδη προκαλέσει
μαζική φυγή κεφαλαίων από τη Ρωσία, πάνω από 50 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο, καθώς και σημαντικές αναλήψεις από τραπεζικές καταθέσεις του ρωσικού λαού.
Η κυβέρνηση μείωσε την περασμένη εβδομάδα τις προβλέψεις ανάπτυξης για το 2014 μεταξύ 0,5 % και 1,1 %, έναντι 2,5 % προηγουμένως και προειδοποίησε ότι η πρόβλεψη μπορεί να επιδεινωθεί περαιτέρω σε περίπτωση επιβολής σοβαρών κυρώσεων από τις χώρες της Δύσης. “Η ρωσική οικονομία είναι στα πρόθυρα της ύφεσης”, δήλωσαν σήμερα οι οικονομολόγοι της VTB Capital.
Facebook Comments