ICAP: Ζημιογόνο το 2012 για τις ελληνικές επιχειρήσεις
Ζημιογόνο ήταν και το 2012 για τις ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς το κλίμα ύφεσης κυριάρχησε
Ζημιογόνο ήταν και το 2012 για τις ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς το κλίμα ύφεσης κυριάρχησε
Ζημιογόνο ήταν και το 2012 για τις ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς το κλίμα ύφεσης κυριάρχησε επηρεάζοντας όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, πλήττοντας την απασχόληση και εκτοξεύοντας τους δείκτες ανεργίας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Παράλληλα, όμως, με αυτές τις εξελίξεις, το τελευταίο έτος το δημοσιονομικό έλλειμμα περιορίστηκε σημαντικά, ενισχύθηκε η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και αποσοβήθηκε ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Τα παραπάνω επισημαίνονται σε μελέτη της ICAP Group «Η Ελλάδα σε αριθμούς», στην οποία αναλύονται τα οικονομικά αποτελέσματα 20.183 επιχειρήσεων, βάσει ισολογισμών και αποτελεσμάτων χρήσης 2012.
Όσον αφορά στις επιδόσεις των επιχειρήσεων, αυτές βρέθηκαν αντιμέτωπες με το ιδιαίτερα έντονο πρόβλημα της ελλιπούς ζήτησης, τη σοβαρή έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και τη συνεχιζόμενη πτώση της παραγωγής, με συνέπεια οι συνολικές πωλήσεις τους να καταγράψουν νέα πτώση το 2012.
Πιο αναλυτικά, ο συνολικός κύκλος εργασιών των 19.621 επιχειρήσεων, στις οποίες δεν περιλαμβάνονται αυτές του χρηματοπιστωτικού τομέα, μειώθηκε το 2012 κατά 3,4% και περιορίστηκε σε 155,3 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, μειωμένες ήταν οι πωλήσεις σε επτά από τους εννέα μεγάλους κλάδους του εταιρικού τομέα (εξαιρουμένου του χρηματοπιστωτικού), ενώ οι μόνοι κλάδοι που εμφάνισαν αύξηση πωλήσεων ήταν η ενέργεια/ύδρευση και η μεταποίηση.
Παράλληλα με την υποχώρηση των συνολικών πωλήσεων, η αδυναμία περιορισμού του κόστους πωλήσεων στον απαιτούμενο βαθμό, οδήγησε σε νέα επιδείνωση του μεικτού αποτελέσματος. Τα μεικτά κέρδη περιορίστηκαν κατά 8,8% σε 26,1 δισ. ευρώ και το σχετικό περιθώριο έπεσε στο 16,83%, από 17,82% το προηγούμενο έτος.
Το συνολικό καθαρό προ φόρων αποτέλεσμα παρέμεινε ζημιογόνο, ωστόσο οι ζημίες περιορίστηκαν (-34,3%) και διαμορφώθηκαν σε 2,7 δισ. ευρώ το 2012, έναντι ζημιών ύψους 4,1 δισ. ευρώ περίπου το 2011. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι (για δεύτερο κατά σειράν έτος) όλοι οι κλάδοι του μη χρηματοπιστωτικού εταιρικού τομέα, εκτός της ενέργειας/ύδρευσης, ήταν ζημιογόνοι.
Οι αρνητικές αυτές εξελίξεις οφείλονται κατά το μεγαλύτερο μέρος τους στην κάμψη των μεικτών κερδών, η οποία επέφερε και πάλι την καταγραφή αρνητικού λειτουργικού αποτελέσματος.
«Είναι εμφανές όμως ότι απαιτείται ακόμη πολύ μεγάλη προσπάθεια από όλες τις πλευρές (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) για την επάνοδο σε συνθήκες επαρκούς και διατηρήσιμης κερδοφορίας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ICAP, σημειώνοντας ότι «στις παρούσες συνθήκες, όπου η δημοσιονομική εξυγίανση προχωρά, είναι θέμα ύψιστης προτεραιότητας η αποκατάσταση ομαλών συνθηκών λειτουργίας στην “πραγματική” οικονομία και η αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά, ώστε να είναι δυνατή η επαναφορά σε τροχιά ανάπτυξης».
Facebook Comments