Μετά από 10 χρόνια κρίσης, το μέλλον της ελληνικής οικονομίας φαίνεται για πρώτη φορά λίγο πιο φωτεινό. Οι Έλληνες όμως έχουν σταματήσει να ονειρεύονται για το δικό τους μέλλον, αναφέρει σε εκτενές δημοσίευμά του για την βαριά σκιά της κρίσης στην ζωή των πολιτών το CNBC.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, η Ελλάδα πέτυχε για πρώτη φορά μετά από χρόνια τρία συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης, ενώ η οικονομία της χώρας εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί κατά 1,6% φέτος, τερματίζοντας την πολυετή κρίση. Το 2018 αναμένεται ότι η ελληνική οικονομία θα διατηρήσει το θετικό momentum σημειώνοντας ρυθμό ανάπτυξης 2,5%, ενώ αν όλα πάνε καλά το καλοκαίρι του 2018 μπορεί να αποχαιρετήσει μετά από χρόνια τα προγράμματα διάσωσης.

Παρ’ολ’αυτά στους δρόμους της Αθήνας οι άνθρωποι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι και νιώθουν μεγάλη αβεβαιότητα για το κατά πόσο η κατάστασή τους μπορεί να βελτιωθεί σύντομα, αναφέρει το CNBC παραθέτοντας αποκαρδιωτικές δηλώσεις νέων στην πιο παραγωγική ηλικία που δηλώνουν πως “δεν ονειρευόμαστε πια”. Το πρακτορείο σημειώνει πως οι νέοι στην Ελλάδα συνεχίζουν να σπουδάζουν για να αποκτήσουν και δεύτερο μεταπτυχιακό προκειμένου να αυξήσουν τις πιθανότητές τους να βρουν μια πιο σταθερή δουλειά, ενώ σε ηλικίες κοντά στα 30 αδυνατούν να μείνουν μόνοι τους και να αυτοσυντηρηθούν.  

Η ανεργία, και κυρίως η ανεργία των νέων παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην Ελλάδα, υπογραμμίζει το CNBC. To 2016 τo 47,3% των νέων κάτω των 25 ετών στην χώρα βρίσκονταν εκτός εργασίας, υπογραμμίζει. Πρόκειται για τους μισούς σχεδόν νέους της Ελλάδας, ενώ το ποσοστό είναι υπερδιπλάσιο του αντίστοιχου ποσοστού ανεργίας των νέων στην ευρωζώνη.

Σε σταυροδρόμι

Η Ελλάδα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, σημειώνει το CNBC. Όπως εξηγεί, από τη μία η οικονομική ανάπτυξη επιστρέφει και αναμένεται να συνεχιστεί, ενώ η χώρα αναμένεται να βγει από τα Μνημόνια στα μέσα του 2018 και από την άλλη, οι Έλληνες δεν αισθάνονται σε καμία περίπτωση ότι η προοπτικές τους θα βελτιωθούν βραχυπρόθεσμα, συν του ότι οι πιθανότητες διεξαγωγής πρόωρων εκλογών αυξάνονται, ενισχύοντας τον κίνδυνο περαιτέρω αναταραχών. 

 

Facebook Comments