Προσπάθεια να γυρίσει η αγορά με εντολές αγορών στα δεικτοβαρή χαρτιά και περιορισμό απωλειών στη Eurobank. Επιχείρηση άμβλυνσης των αρνητικών εντυπώσεων, αλλά και διαχείρισης του σοκ που προκάλεσε στην αγορά η ακύρωση του deal της Εθνικής και της Eurobank.

Οι μέτοχοι επιδιώκουν να περισώσουν, ειδικά στην περίπτωση της Εθνικής, ότι μπορούν, αφού η τράπεζα με μαθηματική ακρίβεια από τη στιγμή που δεν καταφέρνει να καλύψει το κριτήριο του 10% συμμετοχής των ιδιωτών στην αύξηση κεφαλαίου, θα περάσει στο ΤΧΣ.

Η κυβέρνηση μπορεί να δηλώνει ότι δεν θα υπάρξει διαχωρισμός σε καλή και κακή τράπεζα, αλλά την πρώτη ζημιά σε αυτή τη φάση υφίστανται οι μέτοχοι στην Εθνική, που πλέον τα χάνουν όλα. Μαζί με αυτούς, η Εκκλησία της Ελλάδος, τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν συμμετοχή πάνω από 12%, ξένα funds, που ελέγχουν πάνω από 20 – 22%, ιδιώτες επενδυτές

. Για δε τις καταθέσεις δεν υπάρχει πρόβλημα, αφού το ΤΧΣ εγγυάται την ασφαλή και επιτυχή κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου. Η μετοχή της τράπεζας υποχωρεί κατά 15% από 30% στην έναρξη, στα 0,44 ευρώ.

Η μετοχή της Eurobank, όχι μόνο κάλυψε το χαμένο έδαφος από τα δέκα λεπτά που έγραψε στο ξεκίνημα των συναλλαγών, αλλά πέρασε και στο «συν», στα 0,1550 ευρώ και με κέρδη πάνω από 3%.

Η διοίκηση της Eurobank από αύριο κιόλας λαμβάνει απόφαση για αύξηση κεφαλαίου, διερευνώντας την αγορά για το τι μπορεί να επιτύχει αν βγει στις αγορές, ενώ θα βολιδοσκοπηθεί ο βασικός μέτοχος.  Από τα χαμηλά των 799 μονάδων, ο γενικός δείκτης ανακάμπτει στις 817 μονάδες και με απώλειες κάτω του 1%. Οι συναλλαγές ξεπερνούν τα 31 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7 εκατ. ευρώ έχουν γίνει στην Εθνική.  Κέρδη καταγράφει ο ΟΠΑΠ, με την μετοχή στα 6,21 ευρώ και με κέρδη κοντά στο 2%, από τη στιγμή που η αβεβαιότητα υπογραφής της σύμβασης με την Ιντραλότ και μάλιστα με πλειοψηφία άνω του 70% στη γενική συνέλευση, ήρθη.

Πάντως, ένα – ένα τα δεικτοβαρή χαρτιά του 25άρη ξεκλειδώνουν και περνούν σε θετικό πρόσημο. Coca Cola, Ιντραλότ, ΕΛΠΕ, Βιοχάλκο, ΟΤΕ περνούν σε θετικό πρόσημο, συμβάλλοντας στον περιορισμό απωλειών του γενικού δείκτη.

Facebook Comments