Από τη βάση Χμέιμιμ της Συρίας, όπου τον υποδέχτηκε ο πρόεδρος Μπασάρ αλ – Ασαντ, o Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την έναρξη της απόσυρσης των ρωσικών στρατευμάτων από τη χώρα, υπογραμμίζοντας ότι Μόσχα και Δαμασκός «πέτυχαν την αποστολή τους να καταστρέψουν το Ισλαμικό Κράτος»

Ο Ρώσος πρόεδρος, σε μια επίσκεψη – έμπρακη στήριξη προς το καθεστώς Ασαντ, διευκρίνισε ακόμη ότι, προς το παρόν, η Ρωσία θα διατηρήσει την αεροπορική της βάση στη συριακή επαρχία της Λαττάκειας, καθώς και τις εγκαταστάσεις του ναυτικού στην Ταρτούς.

«Μέσα σε λίγο περισσότερο από δύο χρόνια, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, σε συνεργασία με τον συριακό στρατό, κατέστρεψαν σε μεγάλο βαθμό τους διεθνείς τρομοκράτες. Κατά συνέπεια έλαβα την απόφαση να επιστρέψει στη Ρωσία το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού στρατιωτικού αποσπάσματος που βρίσκεται στη Συρία», επισήμανε χαρακτηριστικά. 

Εντονη ανησυχία Λαβρόφ για Κορέα

Την ίδια ώρα, σε προειδοποίηση ότι η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο κινδυνεύει να γίνει ανεξέλεγκτη προέβη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Λαβρόφ έκανε την παραπάνω δήλωση κατά την τριμερή συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας, της Ινδίας και της Κίνας στο Νέο Δελχί.

Η Μόσχα ελπίζει στην ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας της κοινοπραξίας μεταξύ Ρωσίας-Ινδίας-Κίνας (RIC) κυρίως σε θέματα που αφορούν την προώθηση κοινών θέσεων για την περιφερειακή ασφάλεια, είπε ο ίδιος, τονίζοντας ότι στους κόλπους της κοινοπραξίας έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος.

Αυτή είναι η 15η συνάντηση των ΥΠΕΞ των τριών αυτών χωρών μετά την δημιουργία του RIC το 2003.

Όπως σημείωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, και οι τρεις χώρες δεν επιθυμούν την περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο, σύμφωνα με το πρακτορείο, ενώ είναι έτοιμες να μοιραστούν τις εμπειρίες τους στην μάχη κατά της χρηματοδότησης ξένων τρομοκρατών με άλλες χώρες.

«Η Ρωσία αναμένει περαιτέρω ενίσχυση της πολύπλευρης συνεργασίας μας εντός της RIC, περιλαμβανομένων θεμάτων που αφορούν την προώθηση κοινών θέσεων, για να διασφαλίσουμε την παγκόσμια και την περιφερειακή σταθερότητα και την αειφόρο ανάπτυξη. Επιβεβαιώνουμε το ενδιαφέρον μας για τον συντονισμό της εξωτερικής μας πολιτικής στο πλαίσιο σημαντικών διεθνών θεσμών–κυρίως στα Ηνωμένα Έθνη, την G20, την SCO (Οργανισμός Συνεργασίας της Σανγκάης) και το BRICS (Σ.τ.Σ: διεθνής πολιτικός οργανισμός των κορυφαίων αναδυόμενων αγορών, που αποτελείται από πέντε χώρες: τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και τη Νότια Αφρική)», πρόσθεσε.

Facebook Comments