Μπορεί να συμβεί ότι και με τη Μπαρτσελόνα; Ένα σχέδιο που μπορεί να σώσει τον Παναθηναϊκό. Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση από τον Μενέλαο Σπυράκο.

Και κάπως έτσι ο Παναθηναϊκός έφτασε σε ένα από τα πιο κρίσιμα σημεία της ιστορίας του. Τα οικονομικά προβλήματα είναι μεγάλα, οι παίχτες απλήρωτοι και ο κίνδυνος της απαγόρευσης μεταγραφών τον Ιανουάριο κάθε μέρα πιο ορατός. Η ομάδα που μας έκανε περήφανους κάποτε για τις ευρωπαϊκές της επιτυχίες  τώρα κινδυνεύει να μην πάρει άδεια από την UEFA τον Απρίλιο. Με 15 εκατομμύρια λένε η ομάδα δεν πέφτει στα βράχια και ξεμπλοκάρει. Οι «παίχτες» όμως συμφώνησαν πως τα νούμερα δεν βγαίνουν και έτσι κανείς δεν βάζει τα λεφτά.  

Πότε όμως στην «μπάλα» μας ένοιαζαν τα νούμερα; Πότε η «μπάλα» έγινε μια κλασική επιχείρηση που μας ενδιέφερε η μεγιστοποίηση του κέρδους; Η μπάλα είναι τρέλα και ο Παναθηναϊκός ιδέα. Πως μπορούμε να αφήσουμε μια ιδέα να πεθάνει για τα νούμερα;

Ο Παναθηναϊκός είναι κάτι περισσότερο από έναν σύλλογο. Είναι οι άνθρωποι του. Είμαστε όλοι εμείς που μέσα στην όλη μαυρίλα του καιρού περιμένουμε το Σαββατοκύριακο για να πάμε γήπεδο. Που θέλουμε να ξαναδούμε ωραίο ποδόσφαιρο από τον Παναθηναϊκό. Που δεν μας νοιάζουν τα νούμερα αρκεί να μπαίνει η μπάλα στα δίχτυα. Αν οι φίλοι επιχειρηματίες του Παναθηναϊκού δεν θέλουν να βάλουν τα λεφτά τους σε κάτι που δεν βγαίνει θέλουμε εμείς. Γιατί εμείς δεν μπορούμε να αφήσουμε τον Παναθηναϊκό να πεθάνει. Ας το κάνουμε λοιπόν όπως η Μπάρτσα.

Το 100% των μετοχών της Μπαρτσελόνα ανήκει σε 100.000 μέλη της ομάδας. Τα μέλη αυτά ανα πέντε χρόνια εκλέγουν το διοικητικό συμβούλιο της ομάδας. Οι μετοχές τους έχουν δικαιώματα σε μελλοντικά κέρδη και στην περιουσία της ομάδας. Το 2003 η Μπάρτσα αντιμετώπιζε σημαντικά προβλήματα. Είχε δημιουργήσει χρέη, είχε κακή πιστωτική φήμη που έκανε δύσκολο τον δανεισμό της και είχε χάσει το πρωτάθλημα τις τέσσερεις τελευταίες σεζόν. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι συμφώνησαν ότι η αλλαγή ήταν απαραίτητη και επείγουσα. Το υφιστάμενο διοικητικό συμβούλιο παραιτήθηκε και έγιναν γενικές εκλογές. Το νέο διοικητικό συμβούλιο κατάφερε να αντιστρέψει το κλήμα. Δημιούργησε νέες πηγές εσόδων, εξορθολόγησε τα έξοδα της ομάδας, ξαναέφερε τον κόσμο στο γήπεδο και οδήγησε την Μπαρτσελόνα σε ένα ράλι κατακτήσεων που συνεχίζει ως σήμερα. Και όλα αυτά από τους τρείς πρώτους μήνες διοίκησης τους.

Αν σκεφτούμε πως ο Παναθηναϊκός αριθμεί περισσότερους από 1.500.000 φίλους στην Ελλάδα το ποσό των 20.000.000 ευρώ φαντάζει αστείο. Προϋπόθεση όμως αυτού είναι να λάβουμε δικαιώματα μετόχου. Πρέπει η νυν διοίκηση της ομάδας να καλέσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου όπου αυτή τη φορά θα δώσει προς πώληση μετοχές που θα αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 40% του συνόλου των μετοχών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός σε νέους μετόχους. Οι κάτοχοι των μετοχών αυτών θα εκλέγουν έναν εκπρόσωπο τους στο ΔΣ της ομάδας, θα έχουν δικαίωμα ψήφου και γνώση των οικονομικών της ομάδας.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι πως κάτι τέτοιο θα σήμαινε την μείωση των ποσοστών που έχουν τώρα οι μεγαλομέτοχοι της ομάδας και σίγουρα για κάποιους δεν είναι ευχάριστο. Όμως είναι προτιμότερο να έχεις μικρότερο κομμάτι σε μεγάλη πίτα παρά μεγάλο κομμάτι σε καμένη πίτα.

Ήρθε η ώρα η Παναθηναϊκή ιδέα να πάρει σάρκα και οστά. Ο Παναθηναϊκός δεν χρειάζεται ούτε Άραβες ούτε πρίγκηπες ούτε Μεσσίες. Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται τον κόσμο του. Αφήστε μας να τον πάρουμε στις πλάτες μας.

Facebook Comments