Σε κοινή γραμμή Μέρκελ – Μακρόν για το προσφυγικό
Σε κοινή γραμμή Μέρκελ - Μακρόν για το προσφυγικό
Σε κοινή γραμμή Μέρκελ - Μακρόν για το προσφυγικό
Τη σημασία της αρχής της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών της ΕΕ στο μεταναστευτικό ζητημα, υπογράμμισαν από τις Βρυξέλες τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, όσο και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, παίρνοντας εκ νέου σαφείς αποστάσεις από την πρόσφατη παρέμβαση Τουσκ για το προσφυγικό.
Η Μέρκελ τόνισε πως, ενώ υπάρχει συμφωνία σε ό,τι αφορά ζητήματα όπως η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και οι σχέσεις με τρίτες χώρες προέλευσης προσφύγων, οι διαφωνίες εξακολουθούν να υφίστανται σε ό,τι αφορά το θέμα της αλληλεγγύης εντός της ΕΕ. «Eίναι απαράδεκτο να επιδεικνύεται αλληλεγγύη σε κάποιους τομείς και σε κάποιους άλλους όχι», είπε η Μέρκελ, ενώ ο Μακρόν τόνισε ότι η αλληλεγγύη πρέπει να επιδεικνύεται εντός της ΕΕ και όχι μόνο προς χώρες εκτός της ΕΕ. Ο Γάλλος Πρόεδρος υπενθύμισε ότι οι συζητήσεις στο μεταναστευτικό θα συνεχιστούν με την προοπτική να επιτευχθεί συμφωνία ως τον Ιούνιο του 2018.
Εξάλλου, ο Μακρόν εξέφρασε την πεποίθηση ότι ως τον Ιούνιο του 2018 θα έχει επιτευχθεί συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης και το μέλλον της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Ο ίδιος τόνισε ότι στόχος είναι να υπάρξει σύγκλιση απόψεων με τη Γερμανία ως τον Μάρτιο, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία τον Ιούνιο. “Χρειαζόμαστε μια σταθερή και ισχυρή Γερμανία για να προχωρήσει η Ευρώπη”, ανέφερε ο Μακρόν και ευχήθηκε στην Άγγελα Μέρκελ να ευοδωθούν σύντομα οι διαπραγματεύσεις με το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών για τον σχηματισμό της Γερμανικής κυβέρνησης.
Από την πλευρά της, η Γερμανίδα Καγκελάριος εξέφρασε τη βούλησή της να υπάρξει συμφωνία για το μέλλον της ευρωζώνης. «Θα βρούμε μια κοινή λύση γιατί το χρειάζεται η Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «υπάρχει η βούληση και αυτό είναι το σημαντικό». Η Μέρκελ ανέφερε ότι τώρα που η ΕΕ βρίσκεται σε «καλύτερη θέση», όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση, είναι η κατάλληλη περίοδος να γίνει αυτή η συζήτηση με στόχο την επίτευξη μεγαλύτερης οικονομικής σύγκλισης μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης. Πρόσθεσε ότι όλες οι χώρες προχωρούν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και συνεχάρη τον Γάλλο Πρόεδρο για τις μεταρρυθμιστικό έργο που προωθεί στη χώρα του.
Facebook Comments