Τι μπορεί να αποφέρει η επίσκεψη Μπάιντεν στο Κίεβο στη σημερινή συγκυρία; Μία πρώτη εκτίμηση από τον Μπάρυ Πάβελ, διευθυντή του «Κέντρου Μπρεντ Σκάουκροφτ για τη Διεθνή Ασφάλεια» στην Ουάσιγκτον και πρώην μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας:

«Εάν ο αντιπρόεδρος ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα, ασφαλώς θα είναι μία καλή προσέγγιση, η οποία μπορεί να αποτρέψει τη Ρωσία από περαιτέρω ενέργειες για την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας. Εάν όμως πρόκειται για συμβολική ενέργεια, τότε δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι και όταν αποχωρήσει ο Μπαίντεν η κατάσταση στην Ουκρανία θα είναι η ίδια όπως και πριν από την άφιξή του» τονίζει ο Αμερικανός αναλυτής.

Όλα αυτά μετά την «αιματηρή Ανάσταση» στο Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, όπου τρεις- ή, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες πέντε- άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε «θερμό επεισόδιο» με συμμετοχή φιλορώσων αυτονομιστών. Σύμφωνα με τα επίσημα ανακοινωθέντα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος θα συζητήσει για τις «τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία», αλλά και τις προσπάθειες σταθεροποίησης της ουκρανικής οικονομίας.


Αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο;

Ποια μπορεί να είναι όμως τα «συγκεκριμένα μέτρα» που προτείνει ο αναλυτής Μπάρυ Πάβελ; Όπως δηλώνει ο ίδιος στην Deutsche Welle «με την επίσκεψη του αντιπροέδρου οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να δείξουν ότι στηρίζουν τον ουκρανικό λαό, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό… Προσωπικά πάντως θα ευχόμουν να προέκυπταν και πιο χειροπιαστά αποτελέσματα από αυτήν την επίσκεψη αυτή, για παράδειγμα να δοθούν αμυντικά όπλα- και τονίζω τον όρο ʻαμυντικάʼ όπλα- στην Ουκρανία. Νομίζω ότι είναι θεμιτό για κάθε ανεξάρτητο κράτος να διαθέτει τέτοια όπλα».

Η κυβέρνηση του Κιέβου έχει ζητήσει προ πολλού αμερικανική βοήθεια για τον εκσυγχρονισμό των στρατιωτικών υποδομών στη χώρα. Αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι κατ´ αρχήν οι συνομιλίες Μπάιντεν στο Κίεβο θα επικεντρωθούν στην υλοποίηση της συμφωνίας της Γενεύης και κυρίως στην προσπάθεια αφοπλισμού των αυτονομιστών στην περιοχή του Ντόνετσκ, για την οποία αλληλοκατηγορούνται Ρωσία και Ουκρανία. Ενώ το Κίεβο καλεί τη Μόσχα να ασκήσει την επιρροή της στους ενόπλους για την αποκλιμάκωση της έντασης, το Κρεμλίνο αντιτείνει ότι οι Ουκρανοί είναι εκείνοι που πρέπει να αφοπλίσουν τους εθνικιστές του «Δεξιού Τομέα».

Ανησυχία για Πολωνία, Ρουμανία

Στην ατζέντα των συνομιλιών Μπάιντεν θα είναι και η προετοιμασία των προεδρικών εκλογών που έχουν προκηρυχθεί για τις 25 Μαίου, καθώς και οι διαβουλεύσεις για πιθανή τροποποίηση του συντάγματος.

Σε αυτό το ζήτημα ο Αμερικανός αναλυτής Μπάρυ Πάβελ παραμένει επιφυλακτικός, καθώς, όπως επισημαίνει, «δεν είναι σκόπιμο να αναμειγνύεται κανείς σε τέτοια ζητήματα και δεν θα ήταν σωστό να υπαγορεύει κανείς συγκεκριμένες συνταγματικές διατάξεις σε μία κυρίαρχη χώρα, άλλωστε δεν έχει σημασία εάν η υπαγόρευση προέρχεται από τις ΗΠΑ ή από τη Ρωσία».

Ο Αμερικανός αναλυτής ανησυχεί περισσότερο για τις συνέπειες της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή και ιδιαίτερα στις χώρες του πρώην «ανατολικού μπλοκ». «Νομίζω ότι αν συνεχιστεί η ένταση μπορεί να προκληθεί αποσταθεροποίηση, ιδιαίτερα στα σύνορα χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, όπως η Πολωνία και η Ρουμανία. Αυτές οι χώρες μπήκαν στο ΝΑΤΟ ακριβώς για να αποφύγουν παρόμοια σενάρια. Έχουμε λοιπόν καθήκον να τις βοηθήσουμε, εάν δεν αλλάξουν τα πράγματα. Θα έχει κόστος για μας, αλλά έχουμε δεσμευθεί να βοηθήσουμε τις χώρες αυτές να αμυνθούν σε περίπτωση εξωτερικής απειλής».

Facebook Comments