Έρχονται αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, χάρη κυρίως στην εμφάνισης του “Ποταμιού” και της “Ελιάς” και αυτό σε συνδυασμό με την κατάρευση του παλιού πολιτικού συστήματος. Τη διαπίστωση αυτή κάνει το βρετανικό έντυπο The Economist ο οποίος σε δημοσίευμά του σημειώνει ότι «δεν είναι περίεργο που το πελατειακό πολιτικό σύστημα της Ελλάδας είναι υπό κατάρρευση. Κάποτε ήταν ευθύνη του πολιτικού να βρει δουλειά στο δημόσιο τομέα για τους ψηφοφόρους.

Οι πιο φιλόδοξοι το επέκτειναν και στον ιδιωτικό τομέα», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, όπου επισημαίνεται πως στα μάτια των Ελλήνων η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν την ευθύνη για την κατάρρευση του συστήματος που εκείνοι δημιούργησαν εναλλασσόμενοι στην εξουσία τα τελευταία 30 χρόνια.

«Ορισμένοι ψηφοφόροι στράφηκαν στα λεγόμενα αντισυστημικά κόμματα, τα οποία ευαγγελίζονται ριζοσπαστικές λύσεις για τα προβλήματα της Ελλάδας. Στις ευρωεκλογές του Μαΐου, δύο νέα μετριοπαθή κεντροαριστερά κόμματα, η Ελιά-με επικεφαλής μία ομάδα ακαδημαϊκών και πρώην υπουργών- και το Ποτάμι του τηλεοπτικού δημοσιογράφου Σταύρου Θεοδωράκη προσπαθούν να καλύψουν το κενό που δημιουργήθηκε με την πτώση του ΠΑΣΟΚ», επισημαίνει το άρθρο.

Ειδική αναφορά γίνεται στον «ακροαριστερό» ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον χαρακτηρίζει το δημοσίευμα, και τον Αλέξη Τσίπρα «έναν πύρινο 39χρονο που τρομάζει τους επιχειρηματίες της Ελλάδας μιλώντας για την επιβολή φόρων πλούτου και την αναστολή της πληρωμής των δανείων». Από την άλλη ο Ευάγγελος Βενιζέλος αντιμετωπίζει «τις προσπάθειες του Γιώργου Παπανδρέου να επαναβεβαιώσει την εξουσία στο κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του», αναφέρει το δημοσίευμα που προσθέτει πως «ο κ. Βενιζέλος στηρίζει την Ελιά αλλά ο κ. Παπανδρέου αρνείται να τον ακολουθήσει, ενισχύοντας τις υποθέσεις ότι αναζητά μία πολιτική επάνοδο για να σταματήσει την εξαφάνιση του κόμματος».

Σύμφωνα με την ανάλυση, η ΝΔ έχει αποδειχθεί το πιο ανθεκτικό κόμμα, καθώς κατάφερε να επιβιώσει μέσα από τις διαδοχικές αλλαγές στην ηγεσία. «Παρόλα αυτά, από τους ψηφοφόρους της έρχεται κατά κύριο λόγο η υποστήριξη της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, ενός ομοφοβικού, κόμματος κατά των μεταναστών».

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και για το Ποτάμι στην ανάλυση, που περιγράφει τον Σταύρο Θεοδωράκη ως τον 50χρονο που γυρίζει την Ελλάδα με T-shirt, αθλητικά και το χαρακτηριστικό του σακίδιο, μιλώντας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, προωθώντας την αξιοκρατία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους Ελληνες. Πράγματα που ακούγονται ευχάριστα στους ψηφοφόρους που έχουν βαρεθεί τους παραδοσιακούς πολιτικούς, όπως αναφέρει ο Economist.

«Κάποιοι αναλυτές ισχυρίζονται ότι πίσω από το Ποτάμι βρίσκονται δυνατά επιχειρηματικά συμφέροντα, με στόχο να σταματήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και ενδεχομένως να οδηγήσουν τον κ. Σαμαρά σε πρόωρες εκλογές μέσα στο χρόνο», αναφέρει ο Economist, που συμπληρώνει πως ο κ. Θεοδωράκης επιμένει ότι το κόμμα στηρίζεται σε μικρές δωρεές, ενώ το δημοσίευμα κάνει αναφορά και στη διαμάχη του με τον Δημήτρη Κρεμαστινό για το θέμα

Facebook Comments