Εντός των ημερών αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία με την οποία θα αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με τη φορολόγηση των ανέργων και φοιτητών που απέκτησαν πέρυσι ελάχιστα εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση αλλά και όσων εμφανίζονται με μικροποσά από τόκους καταθέσεων χωρίς να έχουν άλλα εισοδήματα.

Για το λόγο αυτό ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης καλεί τους φορολογούμενους που το 2013 ήταν άνεργοι ή όσους είχαν ελάχιστα ευρώ από τόκους καταθέσεων να μην οριστικοποιούν τις φορολογικές δηλώσεις τους μέχρι να ψηφισθεί η τροπολογία.

Η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει ότι όταν το πραγματικό εισόδημα των φορολογούμενων κατά το οικονομικό έτος 2014 δεν υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ ή το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ και εφόσον δεν προκύπτουν εισοδήματα από άλλη πηγή (ατομική επιχείρηση, ελευθέριο επάγγελμα, ενοίκια, μισθωτές υπηρεσίες) τα εισοδήματά τους να φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών-συνταξιούχων, στην οποία ισχύει αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ με την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή οι φορολογούμενοι για να δικαιούνται την έκπτωση φόρου θα πρέπει να εμφανίσουν αποδείξεις δαπανών που να αντιστοιχούν στο 25% του εισοδήματός τους.

Με τη ρύθμιση αυτή οι φορολογούμενοι με μικρά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση το 2013 ή ελάχιστα ποσά από τόκους καταθέσεων δεν θα φορολογηθούν με τα τεκμήρια. Επίσης θα προστατευτούν από υπέρογκους φόρους άνεργοι, ανήλικοι ή φοιτητές που έλαβαν πέρυσι μικροποσά από επιδοτούμενα επιμορφωτικά σεμινάρια, συμπλήρωση ερωτηματολογίων ή πρακτική άσκηση με ελάχιστη αμοιβή.

Η διόρθωση της στρέβλωσης που προκαλεί ο νέος τρόπος φορολόγησης των εισοδημάτων κρίθηκε αναγκαία καθώς χιλιάδες άνεργοι οι οποίοι το 2013 απασχολήθηκαν σε επιδοτούμενα προγράμματα και έλαβαν ποσά από 300 έως 600 ευρώ ή όσοι εισέπραξαν μερικά λεπτά του ευρώ από τόκους καταθέσεων χωρίς να έχουν άλλα εισοδήματα θα έπρεπε να πληρώσουν μεγάλα ποσά φόρου πολύ υψηλότερα από το εισόδημα που εισέπραξαν πέρυσι ενώ θα χρεώνονταν και με προκαταβολή φόρου 55%. Και αυτό γιατί θα πιάνονταν στην τσιμπίδα των τεκμηρίων.

Facebook Comments