Μετά την πώληση κρατικών αυτοκινήτων στο eBay, η Ιταλία προχωρά και σε άλλα πιο «βαριά» κρατικά assets, πουλώντας σε ηλεκτρονική δημοπρασία, μεταξύ άλλων, ένα νησί στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας, ένα προπύργιο του 15ου αιώνα και ένα παλιό μοναστήρι στις νότιες ακτές της χώρας.

Ψάχνοντας για κεφάλαια έτσι ώστε να μειώσει δραστικά το δημόσιο χρέος της και να συμμορφωθεί με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης γύρω από τον προϋπολογισμό, η ιταλική κυβέρνηση προσπερνά τη γραφειοκρατία για να εξασφαλίσει ότι οι αγοραστές μπορούν να πάρουν τις άδειες που χρειάζονται για να ανακαινίσουν τα ιστορικά assets, γρήγορα.

«Οι επενδυτές μπορούν να υποβάλουν προσφορές για τα ακίνητά μας από παντού, από τη Νέα Υόρκη και το Ντουμπάι», δηλώνει ο Stefano Scalera της Demanio, του δημόσιου οργανισμού που διαχειρίζεται τα assets του ιταλικού κράτους.

«Μέσω του διαδικτύου μπορούν να κατεβάσουν τα έγγραφα και τις συμβάσεις, και όλα αυτά έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά», είπε.

Το νησί της λιμνοθάλασσας της Βενετίας είναι το Poveglia, ακριβώς έξω από την δυτική ακτή του νησιού Lido. Είναι ακατοίκητο από τότε που το νοσοκομείο που βρισκόταν εκεί, έκλεισε, δεκαετίες πριν. Το κάστρο του 15ου αιώνα βρίσκεται στο Gradisca dIsonzo, κοντά στα σύνορα με τη Σλοβενία​​.

Σαράντα άλλα κρατικά περιουσιακά στοιχεία είναι σε προσφορά και όλες οι πληροφορίες γύρω από αυτά, έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Demanio

Παρά το υψηλό επίπεδο του χρέους, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Pier Carlo Padoan, λέει ότι η Ιταλία έχει ένα από τα πιο βιώσιμα δημοσιονομικά συστήματα μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών.

Η Ιταλία, η οποία κατέχει πάνω από 500.000 εμπορικά και οικιστικά ακίνητα, έχει δυσκολευτεί στο παρελθόν να πουλήσει κρατικά περιουσιακά στοιχεία, λόγω των πολύπλοκων κανόνων και των διαδικασιών υποβολής προσφορών, τα οποία και κράτησαν τους επενδυτές μακριά.

«Αυτή τη φορά είναι διαφορετικά. Τα κύρια διοικητικά εμπόδια έχουν αρθεί», δήλωσε ο Scalera. Η Demanio έχει αντλήσει 1,8 δις. ευρώ  από το 2001 μέσω της πώλησης κρατικών ακινήτων.

Facebook Comments