Έντονη κινητικότητα εκδηλώνεται σήμερα σε ότι αφορά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την εμπλοκή του ευρωπαϊκού παράγοντα στην ανάπτυξη του φυσικού αερίου αλλά και στην προσέλκυση ξένων επενδυτών.

Σήμερα φθάνει στην Κύπρο αντιπροσωπεία ανώτερων αξιωματούχων της Deutsche Bank και όπως δήλωσε στη StockWatch o κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, κύριο αντικείμενο της επίσκεψης του κλιμακίου της τράπεζας είναι οι προοπτικές χρηματοδότησης του χερσαίου τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό.

Σημείωσε ότι στο πλαίσιο των προσπαθειών αυτών εντάσσεται και η επικείμενη επίσκεψη αξιωματούχων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕ) οι οποίοι αναμένονται στο νησί την ερχόμενη βδομάδα.

Παράλληλα επικεφαλής τριών επενδυτικών ταμείων από το Κουβέιτ που βρίσκονται ήδη στο νησί θα έχουν το μεσημέρι συνάντηση με τον πρόεδρο της δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ενώ νωρίτερα θα έχουν συναντήσεις με τρείς υπουργούς.

Οι πληροφορίες φέρουν την Deutsche Bank να επιδεικνύει ζωηρό ενδιαφέρον σε ότι αφορά τις προοπτικές χρηματοδότησης για ανάπτυξη του φυσικού αερίου με τη μορφή του χερσαίου τερματικού στο Βασιλικό, ένα έργο το οποίο αναμένεται να κοστίσει €10-20 δισ.

Η Deutsche Bank εμπλέκεται ήδη στη διαχείριση του κοιτάσματος Λεβιάθαν που ανήκει στην οικονομική ζώνη του Ισραήλ.

Η προοπτική αυτή θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης κατά την τριήμερη επίσημη επίσκεψη του προέδρου της δημοκρατίας στο Βερολίνο στις 6 Μαΐου και στην επικείμενη συνάντηση του με τον καγκελάριο Μέρκελ.

Η βιωσιμότητα του έργου δεν είναι ακόμη δεδομένη λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει για το μέγεθος των κοιτασμάτων αλλά και λόγω των διαμορφούμενων σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή.

Τρία επενδυτικά ταμεία του Κουβέιτ στο νησί

Στην Κύπρο βρίσκονται από χθες οι επικεφαλής τριών επενδυτικών ταμείων από το Κουβέιτ οι οποίοι θα έχουν σειρά επαφών τόσο με τον πρόεδρο Αναστασιάδη όσο και με εμπλεκόμενους υπουργούς σε θέματα γηπέδων γκολφ, μαρίνων, θεματικών πάρκων και τουριστικών μονάδων.

Πρόκειται για το επενδυτικό ταμείο Kuwait Investment Company, την Burkan Bank και τη Curaine Petrochemical Industry.

Το μεσημέρι ο πρόεδρος της δημοκρατίας θα παραθέσει γεύμα προς τους επικεφαλής των επενδυτικών ταμείων από το Κουβέιτ, ενώ νωρίτερα θα έχουν συναντήσεις με τους υπουργούς ενέργειας και γεωργίας και με το ΔΣ του CIPA.

Όλα τα κόμματα με χθεσινές ανακοινώσεις του χαιρέτισαν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για προσέλκυση ξένων επενδύσεων τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για τη δημιουργία έργων ανάπτυξης με στόχο τη δημιουργία θέσεων ανεργίας.

Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης θέλοντας να κρατήσει χαμηλούς τόνους σε σχέση με την κινητικότητα που παρουσιάζεται σε ότι αφορά την παρουσία ξένων επενδυτών στο νησί, υπέδειξε ότι «θα πρέπει να είμαστε προσγειωμένοι».

Σημείωσε ότι οι σοβαροί επενδυτές από τον αραβικό κόλπο αξιολογούν θετικά την Κύπρο.

Facebook Comments