Η αθάνατη ιστορία αγάπης του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, χορογραφημένη από τον Ρενάτο Τζανέλλα, σχεδόν έναν χρόνο μετά τη μεγάλη περσινή της επιτυχία, επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για τρεις μόνο παραστάσεις, στις 5, 6 και 7 Απριλίου, στις 8 το βράδυ.

Το μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), η ορχήστρα, οι σολίστ και οι κορυφαίοι θα παρουσιάσουν, υπό τη μουσική διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού, το μπαλέτο σε δύο πράξεις του Σεργκέι Προκόφιεφ, το οποίο βασίστηκε στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Σαίξπηρ.

 

Στη Βερόνα του σήμερα

Ο διευθυντής του μπαλέτου της ΕΛΣ, Ρενάτο Τζανέλλα, εμπνέεται από την προσωπικότητα των χορευτών του για τη νέα του χορογραφία, η οποία μας ταξιδεύει στη Βερόνα του σήμερα, όπου οι οικογένειες των Μοντέγων και των Καπουλέτων διατηρούν τη διαμάχη τους, ακόμα και μετά από τόσες γενιές, και σημειώνει: «Το μπαλέτο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» είναι ένα από τα πιο αγαπητά της φιλολογίας του χορού. Αποφάσισα να το χορογραφήσω, διότι αισθάνομαι ότι βρίσκομαι στον σωστό τόπο και τον σωστό χρόνο, για να το αντιμετωπίσω. Με ενέπνευσαν το μέγεθος και η δυνατή προσωπικότητα του μπαλέτου της ΕΛΣ, καθώς και η αποφασιστικότητα, με την οποία ανοίγεται σε νέα έργα.

Η Βερόνα,  είναι η πόλη στην οποία γεννήθηκα. Η ιστορία της, η αρχιτεκτονική, τα χρώματα και η παράδοσή της κάνουν τον επισκέπτη να νιώθει πως ο χρόνος δεν πέρασε ποτέ. Ειδικά, αν περιδιαβαίνει κανείς το βράδυ με τον ισχνό φωτισμό τους δρόμους της, έχει την αίσθηση ότι γυρνά πίσω στον χρόνο.

Η ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας επηρεάζει τους πάντες, και αναλογιζόμουν αν κάτι ανάλογο θα μπορούσε να συμβεί σήμερα. Είναι τόσο ισχυρός ο έρωτας, ώστε να οδηγήσει δύο νέους σε πράξεις τέτοιας απόγνωσης, προκειμένου να υπερασπιστούν ό,τι έχουν πιο σημαντικό; Πιστεύω πως ναι!

Φαντάζομαι την υπόθεση να διαδραματίζεται στη Βερόνα του σήμερα, ανάμεσα σε δύο ισχυρές οικογένειες, των οποίων οι αξίες και οι πεποιθήσεις είναι εκ διαμέτρου αντίθετες. Οι Καπουλέτοι είναι συντηρητικοί άνθρωποι, που μεγαλώνουν με αυστηρές αρχές την κόρη τους, Ιουλιέτα, και αποφασίζουν να την παντρέψουν με τον πλούσιο Πάρη, ώστε να της εξασφαλίσουν ένα σίγουρο μέλλον.

Οι Μοντέγοι είναι, επίσης, αριστοκράτες. Όμως, είναι φιλελεύθεροι και έδωσαν στον Ρωμαίο τις αξίες της ελευθερίας και της δικαιοσύνης. Οι δύο οικογένειες έχουν εμπλακεί σε μία πολιτική σύγκρουση, που κρατά εδώ και πολλές γενιές».

Ταυτότητα παράστασης

Μουσική διεύθυνση: Λουκάς Καρυτινός, χορογραφία – φωτισμοί: Ρενάτο Τζανέλλα, κοστούμια: Σήλια Κριθαριώτη, σκηνικά: Κωνσταντίνος Θεοφάνης. Ερμηνεύουν: Ρωμαίος και Ιουλιέτα: Ευρυδίκη Ισαακίδου – Ντανίλο Ζέκα (5, 7/4), Μαρία Κουσουνή – Βαγγέλης Μπίκος (6/4), Τυβάλδος: Αλεξάντερ Νέσκωβ (5, 7/4) – Στράτος Παπανούσης (6/4), Ροζαλίνα: Αιμιλία Γάσπαρη (5, 7/4) – Αλίνα Στεργιανού (6/4), μητέρα και πατέρας Ιουλιέτας: Γεωργία Τρίτση – Γιώργος Βαρβαριώτης, μητέρα και πατέρας Ρωμαίου: Δήμητρα Λαούδη – Δημήτρης Φέρρας, Μερκούτιος: Αντώνης Κορούτης (5, 7/4) – Αγάπιος Αγαπιάδης (6/4), Μπενβόλιος: Μπλέντι Λατίφι (5, 7/4) – Φώτης Διαμαντόπουλος (6/4), Πάρης: Ίγκορ Σιάτζκο.

Πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη», Βασιλίσσης Σοφίας και Κόκκαλη, Αμπελόκηποι – Αθήνα, τηλ.: 210 6465000. Τιμές εισιτηρίων: 60, 40, 30, 15, 10 (παιδικό, φοιτητικό) ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ταμεία του Μεγάρου, Ομήρου 8 (Δευτέρα – Παρασκευή: 10.00 – 16.00), ταμεία θεάτρου Ολύμπια: Ακαδημίας 59 – 61 (Τρίτη – Κυριακή: 9.00 –21.00, Δευτέρα: 9.00 – 16.00), τηλεφωνικά:  210 7282333, 210 3662100, 210 3612461, 210 3643725, ηλεκτρονικά: www.megaron.gr.

Facebook Comments