«Η διπλωματία θέλει χρόνο»
«Η διπλωματία θέλει χρόνο»
«Η διπλωματία πρέπει να έχει προτεραιότητα σε αυτές τις δύσκολες ώρες» δηλώνει στη γερμανική ραδιοφωνία ο Φραντς Τένες, αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του γερμανικού Κοινοβουλίου: «Βρισκόμαστε σε μία επικίνδυνη κατάσταση και νομίζω ότι αυτό που προέχει είναι να διατηρήσουμε όλοι την ψυχραιμία μας, αντί να επιστρέφουμε σε ψυχροπολεμικούς μηχανισμούς.
Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η Ουκρανία είναι μία χώρα υπό διαίρεση και στα πρόθυρα της χρεοκοπίας ή ακόμη και της διάλυσης, εάν δεν λάβει εγκαίρως την κατάλληλη βοήθεια. Γι αυτό πρέπει να σταματήσουν ενέργειες που δεν βοηθούν στην αποκλιμάκωση της έντασης.
Μετά τη συμφωνία του Κιέβου στις 21 Φεβρουαρίου, την αποστολή παρατηρητών του ΟΑΣΕ και τη συμφωνία της Γενεύης, αυτό που χρειάζεται τώρα είναι μία διαπραγμάτευση στρογγυλής τράπεζας όλων των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και της κοινωνίας των πολιτών στην Ουκρανία. Φυσικά θέλουμε κι εμείς οι απέξω να βοηθήσουμε σε αυτό…».
Ο κρίσιμος ρόλος της Ρωσίας
Η διαπραγμάτευση στρογγυλής τραπέζης αποτελεί μία από τις προτάσεις Στάινμαιερ για την αποκλιμάκωση της κρίσης, κατά προτίμηση με τη συμμετοχή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο οποίος μάλιστα θα μπορούσε να αναλάβει και ενεργό ρόλο διαμεσολαβητή. Ωστόσο πολλοί πιστεύουν ότι η Μόσχα και οι σύμμαχοί της στην ανατολική Ουκρανία θα προτιμούσαν να δημιουργήσει τετελεσμένα και δεν θα ανταποκριθεί στην πρόταση αυτή.
Ο Φραντς Τένες έχει διαφορετική άποψη: «Πάντοτε πρέπει να επιδιώκει κανείς τον διάλογο και προσωπικά πιστεύω ότι εστιάζοντας στον ρόλο του ΟΑΣΕ μπορεί κανείς να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ενδιαφερομένων, ακόμα και των φιλορωσικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία, που μερικές φορές επιδεικνύουν δυσπιστία απέναντι στην κεντρική κυβέρνηση. Δεν νομίζω ότι όλοι οι κάτοικοι της περιοχής θέλουν να προσδεθούν στη Ρωσία. Θέλουν ωστόσο να έχουν την αίσθηση ότι η φωνή τους ακούγεται, ότι συμμετέχουν στις διαδικασίες».
«Η στρατιωτική δράση δεν αποτελεί επιλογή»
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ συζήτησαν σήμερα στο Βερολίνο για το ζήτημα της Ουκρανίας, αλλά και για την περαιτέρω απεξάρτηση της Ευρώπης από ρωσικούς φυσικούς πόρους. Πιο έντονη ήταν η αντίδραση των ΗΠΑ, που αποστέλλουν σταδιακά εκατοντάδες στρατιώτες στην Πολωνία και στις χώρες της Βαλτικής, σε μία συμβολική ένδειξη στήριξης απέναντι σε μία πιθανή ή θεωρητική ρωσική απειλή. Μάλιστα οι Αμερικανοί σχεδιάζουν και στρατιωτικές ασκήσεις στην ανατολική Ευρώπη. Δεν θα μπορούσε να εκληφθεί και αυτό ως ενέργεια κλιμάκωσης της έντασης;
«Μα γι αυτό ακριβώς λέω ότι χρειαζόμαστε βήματα που θα συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση της έντασης, χρειαζόμαστε παραινέσεις για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» τονίζει ο γερμανός πολιτικός. Τόσο η καγκελάριος Μέρκελ, όσο και ο πρόεδρος Ομπάμα έχουν διακηρύξει προ πολλού, ότι η στρατιωτική δράση δεν αποτελεί επιλογή. Αφού είναι έτσι λοιπόν τα πράγματα, καλύτερα να διαπραγματευθούμε τώρα και όχι όταν η ένταση θα έχει κορυφωθεί, καλύτερα να εκμεταλλευθούμε τον χρόνο και τις ευκαιρίες που μας παρουσιάζονται…».
Facebook Comments