Ράλι της τάξης του 10% μέχρι το τέλος του 2013 βλέπει η Citi και συστήνει στους επενδυτές να αγοράσουν στις βουτιές της αγoράς και να παραμείνουν long, επισημαίνοντας τo μελλοντικό re-rating των μετοχών λόγω της αύξησης της διάθεσης ανάληψης ρίσκου από τους διαχειριστές κεφαλαίων και τις επιχειρήσεις.

Η Citi τονίζει πως είναι bullish στις ευρωπαϊκές εταιρείες παρά τους μακροοικονομικούς κινδύνους της περιοχής. Ο στόχος για το τέλος του έτους για τον δείκτη STOXX Europe 600 είναι οι 330 μονάδες και για το τέλος του 2014 οι 345 μονάδες.

Βλέπει επίσης τον δείκτη FTSE 100 της Βρετανίας στις 7.000 και στις 7.300 μονάδες έως το τέλος του 2013 και του 2014, αντίστοιχα, οδηγούμενος από την μέτρια αύξηση της κερδοφορίας και το re-rating.

Όπως επισημαίνει οι στόχοι που θέτει για τους ευρωπαϊκούς δείκτες δεν βασίζονται σε γενναιόδωρες υποθέσεις και πως είναι άκρως ρεαλιστικοί και θεωρεί πως είναι πολύ δύσκολο για άλλες κατηγορίες assets να μπορέσουν να προσφέρουν τόσο υψηλές αποδόσεις όπως οι μετοχές, φέτος αλλά και το 2014.

Η Citi υπογραμμίζει πως οι χρηματιστηριακές αγορές θα συνεχίσουν να προσελκύουν νέα κεφάλαια και μάλιστα σε έντονο βαθμό, στους επόμενους 12-18 μήνες.

Σε επίπεδο κλάδων, η αμερικάνικη επενδυτική τράπεζα συνεχίζει να διατηρεί την πρτίμησή της στην «αμυντική ανάπτυξη» και το «αποδεκτό ρίσκο» και συνιστά τη λήψη long θέσεων στις τράπεζες, τα τρόφιμα και ποτά και την υγειονομική περίθαλψη, ενώ η ίδια γυρίζει σε short τις θέσεις της στον κλάδο των υπηρεσιών κοινής ωφελείας, του πετρελαίου και φυσικού αερίου καθώς και τις κατασκευές.

Από την πλευρά της η UBS τονίζει πως βλέπει αξία στις κυκλικές μετοχές μετά το αδύναμο πρώτο τρίμηνο. Όπως σημειώνει, έχει έρθει η στιγμή για τους επενδυτές να εξετάσουν την αγορά κυκλικών μετοχών – δηλαδή αυτές που θεωρούνται ως πιο ευαίσθητες στον οικονομικό κύκλο, όπως ο κλάδος των ορυχείων – δεδομένου ότι πολλές από αυτές έχουν πέσει σε επίπεδα που πλέον αποτελούν πολύ καλή αξία.

Οι στρατηγικοί αναλυτές της UBS επισημαίνουν πως η επενδυτική στρατηγική που έχει έμφαση στις μετοχές «ποιότητας» – συχνά σε «αμυντικούς» κλάδους όπως τα οικιακά αγαθά και τα τρόφιμα, λόγω της αντοχής τους σε περιόδους οικονομικής ύφεσης – έχει δώσει πρόσφατα πολύ καλύτερες αποδόσεις από ό, τι η επενδυτική στρατηγική που δίνει έμφαση στις μετοχές «αξίας».

Από τις αρχές του 2013, ο δείκτης Stoxx Europe 600 Basic Resources Index, ο οποίςο περιλαμβάνει πολλές κυκλικές μετοχές από των κλάδο των ορυχείων, έχει χάσει περίπου 14%, υποαποδίδοντας σημαντικά του δείκτη STOXX Europe 600 των Προσωπικών και Οικιακών Αγαθών ο οποίος την ίδια περίδο σημειώνει κε΄ρδη 8%.

Ωστόσο, η UBS υποστηρίζει πως η ζυγαριά έχει αρχίσει και γέρνει προς την πλευρά των μετοχών αξίας κι έτσι οι επενδυτές θα πρέπει να αρχίσουν να επικεντρώνονται στις κυκλικές μετοχές που σήμερα διαπραγματεύονται σε πολύ ελκυστικά επίπεδα

 

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments