Εντείνονται οι πιέσεις των κομμάτων στην κυβέρνηση για ρύθμιση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, σε μια δύσκολη περίοδο για τις τράπεζες, που καλούνται να πείσουν ότι οι εκποιήσεις θα γίνονται σχετικά γρήγορα.

Στις προτάσεις νόμου των κομμάτων της αριστεράς, προστέθηκε χθες και η πρόθεση του ΔΗΚΟ να καταθέσει πρόταση νόμου ώστε να γίνει νόμος ο κώδικας δεοντολογίας για εξώδικο χειρισμό των προβληματικών δανείων.

Το ΔΗΚΟ θεωρεί ότι έχει εκπνεύσει η προθεσμία που έδωσε στην κυβέρνηση να καταθέσει νομοσχέδιο για προστασία της πρώτης κατοικίας.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος, με την πρόταση του ενδυναμώνονται οι εξουσίες του επίτροπου χρηματοοικονομικών διαφορών.

Οι αποφάσεις του επιτρόπου, σύμφωνα με το ΔΗΚΟ, θα είναι δεσμεύτηκες ενώ θα έχει και τη δυνατότητα επιβολής προστίμων στις τράπεζες σε περίπτωση που δεν εφαρμόζουν τον κώδικα δεοντολογίας.

Με την πρόταση του ΔΗΚΟ οι οφειλέτες θα μπορούν να καθυστερούν την εκποίηση κατά 9 μήνες, ενώ με τις προτάσεις των ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ κατά 12 μήνες.

Η παρέμβαση της βουλής για καθυστέρηση των εκποιήσεων προκύπτει την ίδια στιγμή που οι κυπριακές αρχές προσπαθούν να πείσουν την ΕΚΤ να αλλάξει τις παραμέτρους για τα επικείμενα stress tests των τραπεζών. Όσο πιο μικρή θεωρηθεί ότι είναι η περίοδος εκποίησης, τόσο πιο μικρές θα είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν.

Εντείνοντας τις πιέσεις στην κυβέρνηση, ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ φέρονται να απέστειλαν σχετικές επιστολές στον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής νομικών Σωτήρη Σαμψών, ζητώντας να συζητηθεί εκ νέου η πρόταση νόμου στην επιτροπή καθώς και οι τροπολογίες που προτείνει η ΕΔΕΚ.

Στόχος των δύο κομμάτων είναι να οδηγηθεί η πρόταση νόμου στην ολομέλεια στις 8 Μαΐου, αφού μετά το κοινοβούλιο θα κλείσει λόγων των ευρωεκλογών για δύο εβδομάδες.

Ωστόσο το θέμα, παρά τις εκκλήσεις των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης, δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της κοινοβουλευτικής επιτροπής νομικών η οποία θα συνέλθει αύριο Τετάρτη.

Το ΑΚΕΛ προσανατολίζεται σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του κόμματος Γιώργο Λουκαΐδη να καταγγείλει δημόσια την άρνηση του προέδρου της επιτροπής νομικών να περιλάβει στην ατζέντα της επιτροπής το θέμα προς συζήτηση.

Σε σχέση με την πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ, ο κ. Λουκαΐδης δεσμεύθηκε όπως το κόμμα να μελετήσει την πρόταση και μετά να τοποθετηθεί.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης δήλωσε ότι η ΕΔΕΚ εμμένει στην πρόταση που κατέθεσε με το ΑΚΕΛ, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια του γιατί το θέμα δεν περιλήφθηκε στην ημερήσια διάταξη της επιτροπής παρά το γεγονός ότι η ΕΔΕΚ απέστειλε επιστολή για να συζητηθεί το θέμα.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, η ΕΔΕΚ ανέμενε στη συνεδρία της Τετάρτης να συζητηθεί το θέμα μαζί με τις τροπολογίες με στόχο να ολοκληρωθεί η συζήτηση του για να οδηγηθεί η πρόταση στην Ολομέλεια στις 8 Μαΐου.

Στο ίδιο στρατόπεδο φαίνεται ότι τάσσονται και οι Οικολόγοι οι οποίοι δια του βουλευτή τους Γιώργου Περδίκη, ζητούν να επανέλθει η πρόταση νόμου για την προστασία της κύριας κατοικίας.

Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη έχουν παρέλθει οι τρεις εβδομάδες που η κυβέρνηση ζήτησε να πιστωθούν και επανέλαβε την ανησυχία του ότι οι κύριες κατοικίες των οφειλετών θα καταλήξουν στα ξένα ταμεία που εντείνουν το ενδιαφέρον τους για τις περιουσίες των κυπρίων οφειλετών.

Στην αντίπερα όχθη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης δήλωσε πως δεν προέκυψε κάτι που να αλλάζει τα δεδομένα τα οποία χρήζουν νέας συζήτησης στην επιτροπή.

Ο ΔΗΣΥ, είπε, αναμένει το κυβερνητικό νομοσχέδιο.

Σχολιάζοντας την πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ, ο κ. Τορναρίτης σημείωσε πως η πρόταση νόμου είναι διαφορετική, προσθέτοντας πως η πρόταση θα πρέπει να τύχει μελέτης και μετά να τοποθετηθεί το κόμμα.

Facebook Comments