Το τελευταίο ραντεβού του 2017 με την Εφορία – όσα θα πληρώσουμε έως 31/12
Τουλάχιστον επτά φορολογικές υποχρεώσεις πριν φύγει το 2017 θα πρέπει να διευθετηθούν ώστε η νέα χρονιά να μην μας βρει με εκκρεμότητες από τον παλιό το χρόνο
Τουλάχιστον επτά φορολογικές υποχρεώσεις πριν φύγει το 2017 θα πρέπει να διευθετηθούν ώστε η νέα χρονιά να μην μας βρει με εκκρεμότητες από τον παλιό το χρόνο
Τουλάχιστον επτά φορολογικές υποχρεώσεις πριν φύγει το 2017 θα πρέπει να διευθετηθούν ώστε η νέα χρονιά να μην μας βρει με εκκρεμότητες από τον παλιό το χρόνο.
Από σήμερα Τετάρτη έως και την Παρασκευή σε τράπεζες και εφορίες εκατομμύρια φορολογούμενοι θα σπεύσουν τελευταία στιγμή να αναμετρηθούν με τις οφειλές, μεταξύ άλλων, για τα τέλη κυκλοφορίας, τον ΕΝΦΙΑ, το ΦΠΑ και τις ρυθμίσεις.
Αναλυτικότερα τις εναπομείνασες εργάσιμες ημέρες του 2017 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να σπεύσουν να τακτοποιήσουν τις εξής φορολογικές υποχρεώσεις:
Τέλη κυκλοφορίας του 2018
Πάνω από 4,5 εκατ. κάτοχοι οχημάτων καλούνται να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας έτσι ώστε να μην βρεθούν από την Πρωτοχρονιά αντιμέτωποι με τα τσουχτερά πρόστιμα, που ανέρχονται στο διπλάσιο των τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στο όχημά τους.
Ειδικότερα, τα τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με τα κυβικά και το έτος πρώτης κυκλοφορίας κυμαίνονται:
Από 22 έως 1.230 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν έως το 2000,
Από 22 έως 1.260 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από το 2001 έως το 2005,
Από 22 έως 1.380 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από το 2006 έως το 2010.
Ακόμη, για τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν από 1 Νοεμβρίου 2010 και μετά τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές ρύπων.
Ακινησία οχημάτων
Τέλος, οι κάτοχοι οχημάτων που αδυνατούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2018 έχουν τη δυνατότητα να καταθέτουν στην εφορία τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους, έτσι δεν θα καλούνται να καταβάλλουν το ποσό. Η κατάθεση των πινακίδων δεν συνιστά οριστική απόσυρση του αυτοκινήτου, αλλά απλή ακινησία.
Οι κάτοχοι οχημάτων που σχεδιάζουν να αποσύρουν από την κυκλοφορία το αυτοκίνητό τους, θα πρέπει να έχουν μαζί τους τα εξής δικαιολογητικά:
Αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση αν δεν είναι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης
Ακόμη, στα δικαιολογητικά που θα πρέπει να υποβάλετε στην Εφορία περιλαμβάνεται και η υπεύθυνη δήλωση, με την οποία θα βεβαιώνετε ότι δεν θα σταθμεύσετε το αυτοκίνητο σε δημόσιο δρόμο ώστε οι δρόμοι της πόλης να μην κατακλυστούν από ακινητοποιημένα αυτοκίνητα. Τα παραπάνω δικαιολογητικά συνοδεύουν την δήλωση ακινησίας.
Τέταρτη δόση ΕΝΦΙΑ
Παράλληλα, μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να εξοφλήσουν την τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ για να μην επιβαρυνθούν με πρόστιμο 0,73%. Η πλήρης εξόφληση του ΕΝΦΙΑ του 2017 θα ολοκληρωθεί στο τέλος του Ιανουαρίου 2018.
Ρυθμίσεις οφειλών
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να φροντίσουν και για την πληρωμή της δόσης εάν έχουν ρυθμισμένες οφειλές προς το Δημόσιο.
Είτε η δόση αφορά την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων ή ρύθμιση περισσότερων δόσεων, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν για να μην έρθουν αντιμέτωποι με προσαυξήσεις ή την απειλή κατασχέσεων. Ακόμα όμως και αν οι οφειλές έχουν πληρωθεί μέσω πιστωτικής κάρτας, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν την τράπεζα για να μην «φουσκώσουν» οι οφειλές με τόκους και προσαυξήσεις.
Πληρωμή ΦΠΑ
Οι επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικό σύστημα θα πρέπει στο τέλος του μήνα να καταβάλουν τον ΦΠΑ Νοεμβρίου.
Μερίσματα
Τα νομικά πρόσωπα έχουν την υποχρέωση να υποβάλουν και να πληρώσουν στην εφορία, την παρακράτηση του 15% στα μερίσματα που διένειμαν.
Γονικές παροχές ή δωρεές χρηματικών ποσών
Πολίτες που κινδυνεύουν με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2018 να πιαστούν στην παγίδα των τεκμηρίων διαβίωσης μπορούν να γλιτώσουν από την επιβολή έξτρα φόρου. Αρκεί να χρησιμοποιήσουν για τη κάλυψη των τεκμηρίων δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών που θα πρέπει όμως να γίνουν μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου.
Σημειώνεται πως η γονική παροχή μπορεί να γίνει ή με συμβολαιογραφικό έγγραφο, ή με δήλωση στην εφορία του δωρητή. Ωστόσο, αμφότερες και στις δύο περιπτώσεις η φορολογία είναι ίδια και ανέρχεται σε 10% επί του ποσού που παρέχεται.
Δωρεά χρηματικού ποσού θεωρείται όταν κάποιος -πλην γονέων, δίνει χρήματα σε κάποιον άλλο χωρίς αντάλλαγμα. Αυτό μπορεί να γίνει ή με συμβολαιογραφικό έγγραφο ή με δήλωση στην εφορία του δωρητή.
Και στις δύο περιπτώσεις η φορολογία είναι ίδια και ανέρχεται σε 20% ή 40% επί του ποσού που δωρίζεται ανάλογα με τη συγγένεια.
Facebook Comments