Αδιαμφισβήτητα το 2017 ήταν μία ταραχώδης χρονιά για την παγκόσμια πολιτική σκηνή. Το 2017 σημαδεύτηκε από μεγάλα γεγονότα και το Politico παρουσιάζει τους κερδισμένους και τους χαμένους της χρονιάς που πέρασε.

Σύμφωνα με το περιοδικό, στους κερδισμένους της χρονιάς που πέρασε είναι επτά πολιτικοί ενώ στους χαμένους πέντε πολιτικοί και δύο χώρες.

Οι κερδισμένοι για το 2017

Ντόναλντ Τραμπ: Παρά τις σφοδρές επικρίσεις που δέχτηκε κατά τον πρώτο χρόνο της προεδρίας του, ο Ντόναλντ Τραμπ κράτησε τη θέση του και καθόρισε την επικαιρότητα όσο κανείς άλλος πρόεδρος της χώρας στη σύγχρονη εποχή.

Σεσίλια Μάλμστρομ: Πρόκειται για την Επίτροπο Εμπορίου της Κομισιόν που το 2017 κατάφερε να κλείσει μεγάλες συμφωνίες με Καναδά και Ιαπωνία ενώ πλέον είναι έτοιμη να κλείσει τη συμφωνία «Marcosur» που είναι η μεγαλύτερη όλων των εποχών! Επίσης η Επίτροπος Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία το 2018.

Εμανουέλ Μακρόν: Σύμφωνα με το Politico, η «Μακρομανία» σάρωσε την πολιτική ελίτ της Ευρώπης και τη Γαλλία. Ο Γάλλος πρόεδρος τήρησε επίσης την υπόσχεση του να χτίσει ένα εκλογικό κίνημα από το μηδέν και να φτάσει έως τα τα Ηλύσια Πεδία, πριν κλείσει τα 40 του χρόνια. Ο Εμανουέλ Μακρόν επωφελήθηκε από τα λάθη του Φρανσουά Ολάντ και κέρδισε την Εθνοσυνέλευση, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα ηγετικό ρόλο στη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Λίο Βαράντκαρ: Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας δεν αντιμετώπισε ποτέ τις εκλογές ως υποψήφιος για να ηγηθεί της χώρας. Ο επιτυχημένος ελιγμός του για το Brexit έθεσε την Ιρλανδία στο επίκεντρο της πιο σκληρής πρόκλησης της ΕΕ, λίγες μόλις εβδομάδες μετά την εμπλοκή του αντιπροέδρου του σε σκάνδαλο, ενώ αντιμετώπισε με επιτυχία την πρόταση μομφής από το κόμμα Fianna Fáil της αντιπολίτευσης.

Σεμπάστιαν Κουρτς: Το Politico επισημαίνει πως οτιδήποτε μπορεί να κάνει ο Μακρόν μπορεί να το κάνει και ο νεότερος Κουρτς. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι περισσότεροι 31χρονοι επιδιώκουν να παντρευτούν, να αποκτήσουν παιδιά ή σπίτια. Όμως ο Κουρτς ανέλαβε το κόμμα του, το αυστριακό ÖVP, κέρδισε στην κάλπη, έγινε πρωθυπουργός της Αυστρίας. Ο συντάκτης του Politico αναρωτιέται αν ο Κουρτς μπορεί να γίνει το πρότυπο άλλων δεξιών ηγετών που ελπίζουν να αποφύγουν τις λαϊκιστικές τάσεις.

Αντρέι Μπάμπις: Πρόκειται για τον δισεκατομμυριούχο νέο πρωθυπουργό της Τσεχίας που μεταβάλλει την ισορροπία εξουσίας της ΕΕ σε διάφορα μέτωπα: από τη θέση του ως όγδοος ηγέτης με φιλελεύθερο προσανατολισμό και τον ευρωσκεπτικισμό.

Τα high speed τρένα:  Με το Άμστερνταμ και το Παρίσι να κερδίζουν το δικαίωμα να φιλοξενήσουν τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών αντίστοιχα μετά το Brexit, η υπηρεσία high speed τρένων που συνδέει τις δύο πόλεις μέσω των Βρυξελλών – η οποία είναι η έδρα των εποπτικών αρχών των ευρωπαϊκών οργανισμών – δεν είχε ποτέ τόσο καλές προοπτικές, αναφέρει το Politico.

Οι χαμένοι του 2017

Άνγκελα Μέρκελ: Η Γερμανίδα Καγκελάριος είναι ο εφεδρικός ηγέτης του ελεύθερου κόσμου, η βασίλισσα της Ευρώπης και πρόσωπο της χρονιάς στο Τime, όμως η αγάπη των ψηφοφόρων της δεν φάνηκε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου αφού το CDU τερμάτισε πρώτο αλλά με τεράστια απώλεια ψήφων.

Κάρλες Πουντζδεμόν: Ο τοπικός πρόεδρος της Καταλονίας που έγινε το κέντρο της προσοχής παγκοσμίως λόγω του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της επαρχίας. Μπορεί να τα πήγε καλά στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές, ωστόσο διαφεύγει στις Βρυξέλλες και καθώς η χρονιά τελειώνει, δεν είναι ακόμα σαφές αν μπορεί να επιστρέψει στην Ισπανία.

Μαριάνο Ραχόι: Οι περιφερειακές εκλογές της Καταλονίας δεν έβγαλαν ξεκάθαρα νικητή αλλά είναι δεδομένο πως ηττημένος από όλα όσα συνέβησαν είναι ο Ισπανός πρωθυπουργός που ηττήθηκε τρεις φορές. Ο Μαριάνο Ραχόι όχι μόνο έχασε το στοίχημα για αποκλιμάκωση της κρίσης με την Καταλονία μέσω των εκλογών, αλλά οι αυτονομιστές συγκέντρωσαν την αυτοδυναμία.

Τερέζα Μέι: Η ηγέτης, η οποία υποσχέθηκε μια «ισχυρή και σταθερή» κυβέρνηση δεν έχει παραδώσει ακόμη τίποτα, σύμφωνα με το Politico.

Μάρτιν Σούλτς: Ξεκίνησε την χρονιά ως πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου για να αναλάβει το SPD και να το φτάσει στα τάρταρα καταγράφοντας στις εκλογές το χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία του κόμματος.

Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη: Η Σλοβενία είναι το τέλειο παράδειγμα για το πως νέα μέλη της ΕΕ είδαν τις προοπτικές τους να γκρεμίζονται σύμφωνα με το Politico ενώ η Μπρατισλάβα διεκδίκησε τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ο οποίος τελικά θα μετακομίσει στο Άμστερνταμ.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Οικονομικών Πίτερ Καζιμίρ απέτυχε στη διεκδίκηση της ηγεσίας του Eurogroup.

 

 

Facebook Comments