Κι όμως υπάρχουν μικρά μυστικά για να αποφύγετε τα περιττά κιλά την περίοδο των γιορτών. Η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Αστερία Σταματάκη, μας δίνει διατροφικές συμβουλές, τονίζοντας πως πρέπει να υπάρχει μέτρο και ισορροπία στην κατανάλωση του φαγητού, για να αποφύγουμε τις γαστρεντερικές διαταραχές αλλά και την αύξηση του βάρους μετά τις γιορτές.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Τις ημέρες που έχετε κάποιο εορταστικό τραπέζι φροντίστε τα υπόλοιπα γεύματα της μέρας να μην είναι πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να μείνετε νηστικοί όλη μέρα, καθώς το αποτέλεσμα θα είναι να φάτε πολύ περισσότερο.

  • Προσπαθήστε να περιορίσετε την κατανάλωση πολύ λιπαρών τροφών, (π.χ. την πέτσα από τη γαλοπούλα ή το γουρουνόπουλο), καθώς αποδίδουν πολλές θερμίδες, επιβαρύνουν το στομάχι και μας εφοδιάζουν με «κακά» λιπαρά οξέα.

  • Ξεκινήστε το γεύμα σας με μια σαλάτα, οι φυτικές ίνες επιφέρουν γρηγορότερα τον κορεσμό.

  • Αποφύγετε το τσιμπολόγημα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος και τα ορεκτικά που προσφέρονται πριν καθίσουμε στο τραπέζι για το γεύμα μας.

  • Καταναλώστε γλυκά με μέτρο. Τα γλυκά με τις λιγότερες θερμίδες είναι οι δίπλες ενώ γλυκά με πολλές θερμίδες είναι η πουτίγκα και το πανατόνε .

  • Ελέγξτε την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνετε. Ως γνωστόν, το κρασί, η μπύρα και η σαμπάνια έχουν λιγότερες θερμίδες από τα ποτά απόσταξης όπως το ουίσκι, η βότκα αλλά και τα λικέρ. Επίσης, η προσθήκη αναψυκτικού στο ποτό αυξάνει το θερμιδικό του περιεχόμενο.  

Τέλος, συμπληρώνει πως βασικός σύμμαχος μας είναι η φυσική δραστηριότητα. Προσπαθήστε να εντάξετε μέσα στο πρόγραμμά σας έναν περίπατο στην στολισμένη πόλη.”

Απολαύστε όλους τους πειρασμούς των γιορτών και Καλή Χρονιά!!

 


 

Facebook Comments