Η 4η Μαρτίου 2018 «κλείδωσε» ως ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών στην Ιταλία, όπως αποφάσισε το βράδυ της Πέμπτης το υπουργικό συμβούλιο της χώρας.

Νωρίτερα:

Ο Ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα σήμερα το απόγευμα ή το πολύ αύριο το πρωί αναμένεται να  προχωρήσει στη διάλυση της ιταλικής βουλής και της γερουσίας. Οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν -όπως όλα δείχνουν- στις 4 Μαρτίου.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, που σήμερα έδωσε την καθιερωμένη πρωθυπουργική ομιλία της Πρωτοχρονιάς, ανέλαβε την κυβέρνηση πριν από ένα χρόνο και θεωρεί ότι έχει ήδη εκτελέσει την αποστολή του.

Ο Πάολο Τζεντιλόνι αναμένεται να συναντηθεί στη συνέχεια με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος όμως θα του ζητήσει να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του.

Πρόκειται για ένα μήνυμα σταθερότητας προς τις αγορές. Αλλά και για ένα μήνυμα προκειμένου να αντιμετωπισθούν τις ερχόμενες εβδομάδες θέματα όπως τo μεταναστευτικό και η πώληση της Alitalia. Παράλληλα ο Τζεντιλόνι αναμένεται να παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός και αμέσως μετά τις εκλογές μέχρις ότου σχηματιστεί νέα η κυβέρνηση. Αν βέβαια αυτό καταστεί δυνατόν.

Πρώτος ο Μπέπε Γκρίλο στα γκάλοπ

Βάσει των τελευταίων γκάλοπ κανένα κόμμα ή συμμαχία δεν εξασφαλίζει την πλειοψηφία. Πρώτη δύναμη στην πρόθεση ψήφου είναι τα Πέντε Αστέρια του Μπέπε Γκρίλο, που ανέρχονται στο 28%. Σε ό,τι αφορά τις συμμαχίες κομμάτων προηγείται η κεντροδεξιά με ποσοστό 35%. Τους επόμενους δυο μήνες όμως -μέχρι τις εκλογές- μπορούν να αλλάξουν πολλά.

Υπάρχει πάντως μια μικρή πιθανότητα να αναβληθεί για λίγες μόνον εβδομάδες η διάλυση του κοινοβουλίου. Αν δηλαδή ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφασίσει να δώσει μια ακόμη ευκαιρία με στόχο να εγκριθεί ο νόμος που θα δίνει την ιταλική υπηκοότητα στα παιδιά των μεταναστών.

Η εσωτερική μειοψηφία του Δημοκρατικού Κόμματος ζήτησε από τον Ματαρέλα να δείξει και πάλι ευαισθησία σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό ενώ επίσης κάλεσε την κυβέρνηση να εγκρίνει τον νόμο και με προσφυγή, αν χρειαστεί, σε ψήφο εμπιστοσύνης.  Είναι δύσκολο όμως η έκκληση αυτή να μπορέσει να γίνει δεκτή από την στιγμή που στη γερουσία, όπως διαπιστώθηκε πρόσφατα, δεν υπάρχει η  αναγκαία πλειοψηφία.

 

Facebook Comments