ΔΝΤ: Το ράλι στις αγορές ομολόγων της ευρωζώνης κινδυνεύει να λήξει με… απογοήτευση
Ανώτατος αξιωματούχος του ΔΝΤ προειδοποιεί ότι το ράλι στις αγορές ομολόγων της ευρωζώνης κινδυνεύει να λήξει με... απογοήτευση
Ανώτατος αξιωματούχος του ΔΝΤ προειδοποιεί ότι το ράλι στις αγορές ομολόγων της ευρωζώνης κινδυνεύει να λήξει με... απογοήτευση
Η αισιοδοξία των επενδυτών για την Ευρώπη έχει αυξηθεί λόγω των ενδείξεων ότι η ανάκαμψη της περιοχής επιταχύνεται, και αυτό έχει προκαλέσει πτώση του κόστους δανεισμού για χώρες της περιοχής, όπως η Ελλάδα, με την Αθήνα να εξασφαλίζει πρόσφατα αποδόσεις κάτω του 5% για το 5ετές ομόλογο, με το οποίο βγήκε στις αγορές τον περασμένο μήνα.
Ο Ζοζέ Βινάλς, οικονομικός σύμβουλος του ΔΝΤ, δήλωσε στους Financial Times, ότι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές ήταν «σίγουρα πολύ καλή είδηση». Συμβούλευσε όμως πως παραμένει «πολύ σημαντικό η ακολουθούμενη πολιτική να συνεχιστεί και να αποδώσει σε όλα τα μέτωπα».
«Βλέπουμε πολλά από αυτά που θα αποκαλούσα “αποτίμηση της τελειότητας”. Υπάρχει ο κίνδυνος ότι, εάν τα αποτελέσματα τελικά δεν είναι… τέλεια, θα υπάρξει απογοήτευση στην αγορά, ότι και αν σημαίνει αυτό για τις αποδόσεις των ομολόγων της Ελλάδας αλλά και της υπόλοιπης περιφέρειας», υποστήριξε.
Ο κ. Βινάλς είπε ότι θεωρεί πως το κόστος δανεισμού στα 10ετή ομόλογα των κυβερνήσεων της ευρωζώνης θα αυξηθεί, καθώς τα επιτόκια στις ΗΠΑ αυξήθηκαν. Η σταδιακή μείωση του προγράμματος νομισματικής χαλάρωσης της Federal Reserve θα οδηγήσει σε αύξηση των αποδόσεων στην ευρωζώνη, δεδομένης και της τρέχουσας πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
«Είναι δύσκολο να πω αν αυτό θα συμβεί αυτή τη φορά, αλλά, βάσει των ιστορικών στοιχείων, όταν τα μακροπρόθεσμα επιτόκια αυξάνονται σημαντικά στις ΗΠΑ, αυτό ακολουθείται από την σημαντική αύξηση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων και αλλού, ιδίως σε άλλες προηγμένες οικονομίες και στην Ευρώπη», υπογραμμίζει ο Βινάλς.
«Στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία, επίσης, υπάρχουν πολλές εταιρείες που αντιμετωπίζουν μια δύσκολη κατάσταση στην εξυπηρέτηση του χρέους τους. Αυτό δεν είναι μόνο κακό για τις τράπεζες αλλά και για την οικονομία. Παγώνει τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», είπε, προσθέτοντας ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει κατά καιρούς να παρεμβαίνουν στις συνομιλίες αναδιάρθρωσης του χρέους των εταιριών για να εξασφαλίσουν «λύσεις που λειτουργούν για την οικονομία».
Facebook Comments