Συμφωνία Προστασίας και Προώθησης Επενδύσεων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Συμφωνία Προστασίας και Προώθησης Επενδύσεων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού συνεργασίας
Συμφωνία Προστασίας και Προώθησης Επενδύσεων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού συνεργασίας
Συμφωνία Προστασίας και Προώθησης Επενδύσεων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού συνεργασίας σε θέματα επενδύσεων υπογράφει αύριο η ελληνική κυβέρνηση.
Εκτός από την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για την Αμοιβαία Προστασία των Επενδύσεων θα υπογραφούν δύο μνημόνια καταννόησης (MoU) για την πολιτιστική και αθλητική συνεργασία, ένα ακόμη για θέματα άμυνας και ένα πρωτόκολλο για την άμυνα.
Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, η συμφωνία για Αμοιβαία Προστασία των Επενδύσεων δίνει τη δυνατότητα στον επενδυτή να προσφύγει άμεσα στη διεθνή διαιτησία σε περίπτωση όπου θεωρήσει ότι υπάρχει παραβίαση κάποιας συμφωνίας.
Αυτό που απομένει μετά την υπογραφή είναι η κύρωση της από τη Βουλή η οποία σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, έχει δρομολογηθεί.
Εκτός από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα η ελληνική πλευρά έχει ξεκινήσει αντίστοιχες διαπραγματεύσεις και με το Ομάν, τη Νιγηρία και το Κατάρ.
Κυβερνητικοί παράγοντες σημείωναν ότι οι Εμιρατινοί είναι έτοιμοι να επενδύσουν στην Ελλάδα, σε τομείς όπως η ενέργεια, το φυσικό αέριο, το real estate, τα τρόφιμα και ο τουρισμός.
Εκτός από τις ιδιωτικές επενδύσεις, ενδιαφέρον υπάρχει από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και για τις ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις, (ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ), αλλά και για το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο.
Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες η Συμφωνία για Αμοιβαία Προστασία των Επενδύσεων, αλλά και η Συμφωνία Αποφυγής Διπλής Φορολογίας (ΣΑΔΦ), διευκολύνει τους επενδυτές από τα ΗΑΕ να επενδύσουν στη χώρα.
Υπενθυμίζεται ότι για τη Συμφωνία για την Αμοιβαία Προστασία των Επενδύσεων, έχει υπάρξει και η σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Facebook Comments