Δύο ακριβώς χρόνια μετά την εκλογή του στην προεδρία της Γαλλίας και αντιμέτωπος με χαμηλή δημοτικότητα ρεκόρ, ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι επιθυμεί να κριθεί εκ του αποτελέσματος στο τέλος της θητείας του.

Υπερασπιζόμενος το έργο του στον τομέα της οικονομίας και στον τομέα της διεθνούς πολιτικής, ο κ. Ολάντ δήλωσε σε συνέντευξή του: «Ο,τι έκανα εδώ και δύο χρόνια, είναι για τη Γαλλία».

Οταν ερωτήθηκε εάν θεωρεί ότι στέκεται «στο ύψος των περιστάσεων», απάντησε «ναι», ενώ απορρίπτοντας τις κατηγορίες για ερασιτεχνισμό διερωτήθηκε τα ακόλουθα:

«Ερασιτεχνισμός όταν πρόκειται για έξοδο από τη κρίση της ευρωζώνης; Ερασιτεχνισμός όταν πρόκειται για την επέμβαση στο Μαλί, όταν κανείς δεν το έκανε και η τρομοκρατία κέρδιζε έδαφος; Ερασιτεχνισμός όταν πρόκειται για την επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, για να αποφευχθεί μία γενοκτονία; Ερασιτεχνισμός σχετικά με την κρίση στη Συρία, όταν ήμουν ο μόνος δυτικός αρχηγός κράτους που έλεγε: Προσοχή, αυτό που αφήνουμε να γίνεται είναι σφαγή;».

«Προτιμώ να αναλάβω τις ευθύνες μου και να κριθώ από τα αποτελέσματα», πρόσθεσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι το 2012 εξελέγη όχι επειδή είχε ένα εξαιρετικό πρόγραμμα, αλλά αναμφίβολα διότι ο προκάτοχός του, Νικολά Σαρκοζί «είχε αποτύχει».

Ερωτηθείς σχετικά με την αποτυχία της κυβερνητικής πλειοψηφίας στις δημοτικές εκλογές, ο πρόεδρος της Γαλλίας έκανε λόγο για τιμωρία. «Ακούω την οργή, δεν είμαι κουφός, βλέπω τη δυσαρέσκεια», είπε υποσχόμενος επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.

Αναφερόμενος στην ουκρανική κρίση, ο κ. Ολάντ δήλωσε ότι, εάν δεν διεξαχθούν οι προγραμματισμένες για τις 25 Μαΐου προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία, η χώρα θα βυθιστεί στο χάος, με ορατό τον κίνδυνο ενός εμφυλίου πολέμου.

Όπως ανάφερε, «η πίεση επί της Ρωσίας πρέπει να ασκηθεί από ολόκληρη την Ευρώπη, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω των κυρώσεων. Και (η διεξαγωγή των εκλογών) είναι και προς το συμφέρον της Ρωσίας διότι δεν πρέπει να εμφανισθεί ως η χώρα που θέλει να εμποδίσει μία άλλη χώρα, στην περίπτωση αυτή την Ουκρανία, να ψηφίσει».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προσωπική του ζωή είπε: «Η ιδιωτική ζωή είναι ιδιωτική», ενώ ερωτηθείς η συμπεριφορά του υπήρξε αξιοπρεπής απάντησε «ναι».

Facebook Comments