Μόλις τρεις μήνες μετά την έναρξη του 2013, οι προβλέψεις ανά τον κόσμο για τα επίπεδα ανάπτυξης αναθεωρούνται προς τα κάτω, σύμφωνα με τη Saxo Bank, τον ειδικό στις διαδικτυακές και επενδυτικές συναλλαγές.

Όπως επισημαίνει η Saxo Bank στις Οικονομικές Προβλέψεις της για το Β’ Τρίμηνο, τις οποίες παρουσίασε σήμερα, το 2013 αποτελεί καθρέπτη του 2012 και του 2011, με μια όμως διαφορά: τις Γερμανικές εκλογές που θα διεξαχθούν το Σεπτέμβριο.

 

Στην έκθεσή της η Saxo Bank σημειώνει ότι τα χαμηλά επίπεδα ανάπτυξης θα αυξήσουν τις κοινωνικές και πολιτικές εντάσεις στην Ευρώπη, όπως διαφάνηκε από την πρόσφατη διάσωση της Κύπρου, από την οποία όλοι έχασαν: οι καταθέτες, η αξιοπιστία της τρόικας αλλά και οποιαδήποτε προσδοκία ότι η Ευρωζώνη διαθέτει ένα πραγματικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης και δεν κάνει μόνο αποσπασματικές κινήσεις. Ο πολιτικός χρόνος τελειώνει, καθώς οι πολιτικοί θα έρχονται όλο και περισσότερο αντιμέτωποι με υπερβολικά και συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας, καθώς και την έλλειψη ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων που θα δώσουν ώθηση στις οικονομίες.

 

Στις τριμηνιαίες προβλέψεις της Saxo Bank περιλαμβάνεται σύγκριση ανάμεσα στις κυριότερες οικονομίες της Ευρωζώνης, του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) και των ΗΠΑ, η οποία καταδεικνύει ότι οι ΗΠΑ κατατάσσονται τρίτες, μετά την Ισπανία και την Ιταλία, όσον αφορά στη μείωση των δημοσίων δαπανών το 2012. Παράλληλα, αύξηση στη δημόσια κατανάλωση καταγράφηκε στο ΗΒ, τη Γαλλία και τη Γερμανία (με την αντίστοιχη σειρά).

 

Η Saxo Bank αναμένει ότι η υποτονική ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα συνεχιστεί και το 2013 -παρά τη μείωση στις δημόσιες δαπάνες- στα επίπεδα του 2%, από 2,1% το προηγούμενο έτος, ενώ το 2014  αναμένεται να αυξηθεί στο 3%. Η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να μην εμφανίζει εξαιρετικές επιδόσεις, τουλάχιστον όμως εμφανίζει ένα μέτριο ρυθμό ανάπτυξης, επισημαίνουν οι αναλυτές της Τράπεζας. Σε ό,τι αφορά στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, οι προβλέψεις είναι σαφώς πιο δυσμενείς και η Ευρωζώνη θα πρέπει να αποδεχτεί το γεγονός ότι η ύφεση θα συνεχιστεί.

 

Η Saxo Bank αναμένει ότι η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μειωθεί κατά 0,3% μέσα στο 2013, ακολουθώντας την περσινή πτώση κατά 0,5%, ενώ η ανεργία θα αυξηθεί στη διάρκεια του χρόνου και ο μέσος όρος θα ξεπεράσει το 12%. Η επιβράδυνση της οικονομίας θα διατηρήσει τον πληθωρισμό σε χαμηλά επίπεδα. Οι οικονομίες της Ιταλίας και Ισπανίας θα παραμείνουν αδύναμες, όμως το μεγαλύτερο σημείο προβληματισμού για τους αναλυτές της Τράπεζας, είναι η οικονομία της Γαλλίας, λόγω της αδυναμίας της γαλλικής κυβέρνησης να υλοποιήσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. 

 

Ο SteenJakobsen, ChiefEconomist της SaxoBank, επισημαίνει τα εξής σχετικά με τις Προβλέψεις του Β’ Τριμήνου 2013:

 

«Στις Οικονομικές Προβλέψεις του Β΄ Τριμήνου 2013 χρησιμοποιούμε τη φράση ‘freerider’, η οποία στην οικονομική ορολογία αναφέρεται σε κάποιον που  επωφελείται από  πόρους, αγαθά, οφέλη και υπηρεσίες, χωρίς όμως να καταβάλλει το αντίστοιχο τίμημα για όλα αυτά. Κατά το Α’ Τρίμηνο του 2013, παρακολουθήσαμε μια μετάβαση από αυτή την έννοια της δωρεάν κατανάλωσης και οφέλους -ή αλλιώς το ‘freeride’- σε μια έντονη δημόσια διαφωνία για το πώς θα συνεχιστεί η υφιστάμενη κατάσταση. Οι χρηματιστηριακές αγορές ανήλθαν σε νέα υψηλά επίπεδα, ωστόσο η απασχόληση και η ανάπτυξη, οι δύο ουσιαστικοί παράγοντες σε βάθος χρόνους, δεν έδειξαν σημάδια βελτίωσης. Αυτό σημαίνει ότι η ‘δωρεάν κατανάλωση’ για τους πολιτικούς έχει τελειώσει. Τώρα πρέπει να κάνουν κάτι στο οποίο δεν έχουν διαπρέψει: να αντιμετωπίσουν τα γεγονότα και να αναζητήσουν πραγματικές λύσεις. Επειδή, όπως φαίνεται, δεν θα τα καταφέρουν, ας ελπίσουμε ότι τουλάχιστον δεν θα εμπλακούν στη μικρο-οικονομία που θα αναλάβει να επιτελέσει αυτό το έργο.»

Facebook Comments