Η Google κατάφερε μόνο για το 2016 να κερδίσει 3 δισ. ευρώ από την φοροαποφυγή. Μετέφερε 19,2 δισ. δολάρια (15 δισ ευρώ) σε offshore εταιρεία με έδρα τις Βερμούδες μέσω ιρλανδικών και ολλανδικών εταιρειών. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, η Google -και όχι μόνο- επιστρατεύουν κάμποσες στρατηγικές αποφυγής φόρων, όπως οι Double Irish και Dutch Sandwich.Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της Ιρλανδίας είχε απαγορεύσει από το 2015 τη χρήση της στρατηγικής Double Irish μετά από έντονες πιέσεις των ευρωπαϊκών αρχών. Βέβαια, οι εταιρείες που έκαναν χρήση τής παραπάνω στρατηγικής έχουν τη δυνατότητα να την εφαρμόζουν έως τα τέλη του 2020 με την εφαρμογή όμως να είναι διόλου απλή. 

Για την περίπτωση της Google, η διαδικασία προϋπέθετε τη μεταφορά των κερδών από μία θυγατρική με έδρα την Ιρλανδία σε μία άλλη ολλανδική εταιρεία, η οποία δεν απασχολεί εργατικό δυναμικό. Τα κέρδη κατευθύνθηκαν προς μία εταιρεία που εδρεύει στις Βερμούδες και υπάγεται σε μία άλλη θυγατρική της Google στην Ιρλανδία. Μετά τις κοινοποιήσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας, τα οποία έχει στην κατοχή του και το Ολλανδικό Εμπορικό Επιμελητήριο, το ποσό που η Goοgle μετέφερε μέσω αυτού του φορολογικού τεχνάσματος ήταν υψηλότερο κατά 7% το 2016 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο τεχνολογικός κολοσσός βρίσκεται στο στόχαστρο. Και πέρσι η εταιρεία κατάφερε να γλιτώσει πρόστιμο 1,12 δισ. ευρώ που είχε επιβάλει η Γαλλία εναντίον του μετά από απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου του Παρισιού με την οποία η Google δεν απέφυγε να πληρώσει φόρους στη Γαλλία, μεταφέροντας τις πωλήσεις της στην Ιρλανδία. Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις που έχει δηλώσει η εταιρεία στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής που κατέβαλε η εταιρεία το 2016 διαμορφώθηκε στο 19,3%, το οποίο εν μέρει οφείλεται και στη μεταφορά του μεγαλύτερου μέρους των κερδών της που αποκομίζει σε διεθνές επίπεδο σε εταιρεία που εδρεύει στις Βερμούδες. Η εταιρεία δηλώνει στις οικονομικές της καταστάσεις ότι τα κέρδη προ φόρων από τις δραστηριότητές της στο εξωτερικό ανήλθαν στα 60,7 δισ. δολ. στα τέλη του 2016.

Facebook Comments