Διχασμένοι εμφανίστηκαν οι αξιωματούχοι της Fed αναφορικά με την πρόβλεψη για τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2018, σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης τη Κεντρικής Τράπεζας.

Μερίδα τραπεζιτών χαρακτήρισε ιδιαίτερα επιθετική την πολιτική των τριών αυξήσεων το 2018 καθώς ο πληθωρισμός δεν έχει καταφέρει να πιάσει τον στόχο του 2%.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνάντηση του Δεκεμβρίου η Fed προχώρησε στην τρίτη αύξηση του βασικού επιτοκίου εντός του 2017 μεταξύ 1,25% έως 1,5%.

“Οι συμμετέχοντες συζήτησαν αρκετούς κινδύνους οι οποίοι, εάν υλοποιηθούν, ενδεχομένως να απαιτήσουν ένα πιο απότομο μονοπάτι αυξήσεων [στα επιτόκια]”, σημειώνεται μεταξύ άλλων στα πρακτικά. “Οι κίνδυνοι αυτοί περιλαμβάνουν την πιθανότητα οι πληθωριστικές πιέσεις να ενισχυθούν αδικαιολόγητα… ίσως λόγω της δημοσιονομικής τόνωσης ή των ευνοϊκών χρηματοοικονομικών συνθηκών”.

Τα πρακτικά δείχνουν ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας εκτιμούν πως οι φοροαπαλλαγές θα ενισχύσουν τις καταναλωτικές δαπάνες, αν και το εύρος της τόνωσης παραμένει αβέβαιο. Ομοίως, οι αξιωματούχοι  περιμένουν οι κεφαλαιουχικές δαπάνες να ενισχυθούν.

Η Fed δεν αναμένεται πάντως να προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στην επόμενη συνεδρίαση στις 30-31 Ιανουαρίου.

 

Facebook Comments