Για αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της κάνει λόγο το Bloomberg σε σημερινό του άρθρο, σημειώνοντας ότι η ΕΕ δεν φαίνεται να μετακινείται από τη θέση της, αλλά ούτε και η Αθήνα. Ωστόσο, σε σύντομο χρονικό διάστημα κάτι θα πρέπει να αλλάξει – και φαίνεται ότι όταν αυτό συμβεί τα νέα θα είναι άσχημα, εκτιμά το πρακτορείο.

Στην Ευρώπη κερδίζει έδαφος η άποψη ότι μια ελληνική χρεοκοπία δεν θα πλήξει ιδιαίτερα τις υπόλοιπες χώρες, ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η ΕΕ θα είναι στην πραγματικότητα πιο ισχυρή εάν οι Έλληνες πάρουν ένα σκληρό μάθημα, αναφέρει το Bloomberg.

Ωστόσο η θεωρία αυτή είναι λάθος και εάν μετατραπεί σε δράση, η Ευρώπη θα έχει κάνει το μεγαλύτερο λάθος υπολογισμό από τη δημιουργία του ευρώ.

Για την στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης ο αρθογράφος του πρακτορείου σημειώνει πως η Αθήνα νόμιζε ότι διαπραγματεύεται από θέση ισχύος και η Ευρώπη δεν θα τολμούσε να την καλέσει να αποκαλύψει την μπλόφα της. Αυτό φαίνεται πλέον να είναι ένα χαμένο στοίχημα.

Εκτός και αν δοθεί στην Αθήνα ένα μέρος από τα 7,2 δισ. ευρώ δεν θα μπορέσει να κάνει τις πληρωμές του Μαΐου και του Ιουνίου. Το ΔΝΤ έχει ανακοινώσει ότι δεν θα ανεχθεί καμία καθυστέρηση. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει το φάσμα της χρεοκοπία. Μια έξοδος από το ευρώ πιθανότατα θα ακολουθούσε την πτώχευση – αν όχι με έναν ξεκάθαρο τρόπο, τότε σιωπηρά, μέσα από τη δημιουργία ενός παράλληλα νομίσματος που θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να καλύψει τις εγχώριες υποχρεώσεις της.

Ωστόσο, μια χρεοκοπία της Ελλάδας σημαίνει ότι το ΔΝΤ και η ΕΚΤ θα χάσουν περισσότερα απ’ ό,τι εάν συμφωνούσαν σήμερα σε ελάφρυνση του χρέους, σημειώνεται στο δημοσίευμα. Και αυτό δεν εξετάζει τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης στην Ευρωζώνη. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η ΕΚΤ φαίνεται να θεωρούν ότι ο κίνδυνος αυτός είναι περιορισμένος. Το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ και η Federal Reserve πίστευαν το ίδιο για την Lehman Brothers.

Η ευρωπαϊκή οικονομία είναι ακόμα εύθραυστη. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται είναι ένα σοκ όπως το Grexit, αναφέρει ο αρθρογράφος προσθέτοντας ότι μετά την έξοδο της Ελλάδας οι αγορές θα γνωρίζουν ότι χώρες με μη-βιώσιμο χρέος μπορούν να εκδιωχθούν από το σύστημα.

 

Facebook Comments