Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους στις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις πιθανές συνέπειες που μπορεί να έχουν στις σχέσεις Ρωσίας – Ευρώπης – ΗΠΑ.

Η παρέμβαση του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η χώρα του απέσυρε στρατεύματα από τα σύνορα με την Ουκρανία, αποτελεί μια κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά της Μόσχας για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με πτώση 0,04% στις 6.796 μονάδες, ο γερμανικός DAX  κέρδισε 0,56% στις 9.521 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40  ενισχύθηκε κατά 0,40% στις 4.446 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραψε οριακές απώλειες 0,3% στις 336,03 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Fiat υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2011, με πτώση 12%, στον απόηχο της ανακοίνωσης των κερδών για το α΄τρίμηνο του 2014. Πτώση 1,3% σημείωσε η μετοχή της Societe Generale, καθώς τα καθαρά κέρδη τριμήνου, υποχώρησαν στα 315 εκατ. ευρώ.

Στον αντίποδα, η Credit Agricole ενισχύθηκε κατά 6,8%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη της σχεδόν διπλασιάστηκαν το πρώτο τρίμηνο κυρίως λόγω μείωσης του κόστους λειτουργίας αλλά και των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, απροσδόκητη πτώση κατέγραψαν οι βιομηχανικές παραγγελίες τον Μάρτιο στη Γερμανία, αποδεικνύοντας πως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης παραμένει ασθενής στο ξεκίνημα του δεύτερου τριμήνου.

Συγκεκριμένα, οι βιομηχανικές παραγγελίες σε εποχιακά προσαρμοσμένους όρους, υποχώρησαν 2,8% τον Μάρτιο σε σχέση με το Φεβρουάριο, όπου είχαν σημειώσει άνοδο της τάξεως του 0,9%, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία.

Οικονομολόγοι του Bloomberg ανέμεναν οι βιομηχανικές παραγγελίες να ενισχυθούν κατά 0,3%.

Η γαλλική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε απροσδόκητα τον Μάρτιο, ακολουθώντας την πτώση του μεταποιητικού κλάδου, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία.

Ειδικότερα, η γαλλική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 0,7% τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο, όταν είχε σημειώσει άνοδο 0,1%, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία Insee.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν αύξηση 0,3% τον Μάρτιο.

Facebook Comments