Σενάρια για ένα τρίτο σχέδιο βοήθειας στην Αθήνα κάνει η εφημερίδα «Le Monde», η οποία σε άρθρο της αναφέρεται στο αδιέξοδο που θα δημιουργηθεί στα μέσα Μαΐου, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές.  

Η συντάκτρια Σεσίλ Ντικουτριέ, αφού κάνει μια σύντομη αναφορά στη σειρά των αναβολών, που έγιναν στις οριακές ημερομηνίες που είχαν δοθεί από τον Φεβρουάριο και μετά, καταλήγει ότι «και η 24 Απριλίου στη Ρίγα αναμένεται να είναι ακόμα ένα ενδιάμεσο στάδιο».

«Με αυτούς τους ρυθμούς, εάν δεν υπάρξει κατάληξη σε συμφωνία στα μέσα Μαΐου, οι Ευρωπαίοι, θα μπορούσαν να υποχρεωθούν να περάσουν κατευθείαν στη διαπραγμάτευση ενός τρίτου σχεδίου βοήθειας, χωρίς να έχει ξεκάθαρα ολοκληρωθεί το δεύτερο. Το σενάριο αυτό δεν είναι ακόμα στο τραπέζι, αλλά είναι ήδη σε μια γωνιά του μυαλού πολλών Ευρωπαίων ιθυνόντων”, τονίζει η συντάκτρια.

«Οι διαπραγματεύσεις μέχρι στιγμής δεν προχωρούν, επειδή τα στοιχεία που παρουσιάζει η Ελλάδα είναι ελλιπή και οι δανειστές δε μπορούν να σχηματίσουν ολοκληρωμένη εικόνα για τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η κυβέρνηση», τονίζει, επικαλούμενη σχετική δήλωση του Γάλλου υπουργού οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οποιαδήποτε άλλη προθεσμία, πλην αυτής του τέλους Ιουνίου, δεν θεωρείται σημαντική για τους Ευρωπαίους, στοιχείο που έχει συμβάλλει στη μείωση των πιέσεων για την εύρεση συμφωνίας.

Επίσης, οι Βρυξέλλες δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για την πληρωμή των δόσεων στο ΔΝΤ (800 εκατ.) και εκτιμούν ότι η σημαντική ημερομηνία πληρωμής δόσης – που η μη εξυπηρέτησή της θα συνδεόταν με χρεοκοπία – είναι η 20η Ιουλίου, κατά την οποία θα επιστραφούν 3,5 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ.

Σε ό,τι αφορά στο πιθανό «άλμα» σε ένα τρίτο σχέδιο βοήθειας, η έναρξη των σχετικών διαπραγματεύσεων δεν θα είναι απλή, εκτιμά η κ. Ντικουτριέ, διότι θα πρέπει πρώτα να υπάρξει συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις.

Παράλληλα, θα πρέπει να ξεκινήσουν συνομιλίες επαναπροσδιορισμού των όρων πληρωμής του χρέους τα επόμενα χρόνια, εκτιμά η συντάκτρια και επισημαίνει ότι αυτό το «άλμα», από το δεύτερο σχέδιο βοήθειας σε ένα τρίτο, ήταν ακριβώς αυτό που θέλησαν να αποφύγουν τους τελευταίους μήνες οι Ευρωπαίοι, με την επιβολή στους Έλληνες ενός χρονοδιαγράμματος σταδιακών διαπραγματεύσεων.

Facebook Comments