Fitch: Συμφωνία τελευταίας στιγμής για την Ελλάδα
Fitch: Συμφωνία τελευταίας στιγμής για την Ελλάδα
Fitch: Συμφωνία τελευταίας στιγμής για την Ελλάδα
O διεθνής οίκος εκτιμά ως πιθανότερο αποτέλεσμα μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής που θα διασφαλίσει την χρηματοδότηση της Ελλάδας. Τονίζει ωστόσο πως το ρίσκο μιας χαμένης πληρωμής δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Το μέλος της ΕΚΤ Benoit Coeure δήλωσε αυτή την εβδομάδα, απαντώντας σε ερώτηση για τις επιπτώσεις μια μη καταβολής πληρωμής προς το ΔΝΤ, ότι μια κυβερνητική πτώχευση θα δημιουργούσε περαιτέρω προβλήματα ρευστότητας στις τράπεζες.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στις τράπεζές όσο είναι φερέγγυες και διαθέτουν ικανοποιητικά εχέγγυα, σημειώνει η Fitch.
Tα παραπάνω, όπως και άλλα αντίστοιχα σχόλια, υποδηλώνουν πως αν και ο περιορισμός του ELA σε μια περίπτωση default (μη πληρωμή του ΔΝΤ) δεν μπορεί να αποκλειστεί, δεν πρέπει να θεωρείται και βέβαιος. Αναφορές στον τύπο τονίζουν πως μια συνέπεια θα είναι αυξημένο κούρεμα στα εχέγγυα.
Στα τέλη Φεβρουαρίου οι τράπεζες είχαν «μαξιλάρια» που αντιστοιχούσαν σε 50 δισ. μέσω του ELA, ποσοστό που αντιστοιχεί στο περίπου το 25% των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα. Τα «μαξιλάρια» αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πρόσθετη ρευστότητα ή για να αντιμετωπίσουν αυξημένο κούρεμα ή απόσυρση καταθέσεων, υπό την αίρεση ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει το ταβάνι του ELA, τονίζει η Fitch.
H EKT έχει μεγάλη ευελιξία στον τρόπο που ερμηνεύει τους κανόνες που αφορούν τη συνέχιση, τον περιορισμό ή τη διακοπή περαιτέρω βοήθειας μέσω του ELA.
Oι κυπριακές τράπεζες δεν κόπηκαν από τον ELA το 2013, παρά τα προβλήματα φερεγγυότητας, υπογραμμίζει η Fitch, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι η περαιτέρω πρόσβαση σε αυτόν συνδέθηκε με ένα πρόγραμμα ΕΕ και ΔΝΤ.
Η αντίδραση της ΕΚΤ αναμένεται να συνδεθεί με την πρόοδο των συζητήσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων.
Περαιτέρω περιορισμοί στον ELA είναι πιθανό να πλήξουν την ψυχολογία των καταθετών, οδηγώντας σε περαιτέρω απόσυρση καταθέσεων. Αυτό μπορεί τελικά να οδηγήσει με τη σειρά του σε περιορισμούς κεφαλαίων.
Κεφαλαιακοί έλεγχοι θα μπορούσαν να τεθούν σε κάθε περίπτωση αν επιταχυνθεί αν η απόσυρση καταθέσεων επιταχυνθεί, εκτιμά η Fitch.
Όπως έδειξε το παράδειγμα της Κύπρου οι κεφαλαιακοί έλεγχοι δεν οδηγούν απαραίτητα σε μια έξοδο της χώρας από την ευρώζωνη και μπορούν τελικά να αρθούν (η Κύπρος ήρε τους κεφαλαιακούς ελέγχους σχεδόν δυο χρόνια αφότου επιβλήθηκαν).
Ωστόσο οι κεφαλαιακοί έλεγχοι ενέχουν κινδύνους στις σχέσεις με τους ξένους πιστωτές και θα στείλουν ένα αρνητικό σήμα, πλήττοντας περαιτέρω την καταναλωτική και επενδυτική εμπιστοσύνη, αναφέρει ο διεθνής οίκος.
Σύμφωνα με τη Fitch η μη καταβολή δόσης προς το ΔΝΤ δεν θα θεωρηθεί μια πτώχευση της Ελλάδας (η Fitch θεωρεί πως ο EFSF δεν θα ζητήσει πρόωρη αποπληρωμή δανείων) αλλά θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια περαιτέρω υποβάθμιση.
Ο αυξημένος κίνδυνος κεφαλαιακών ελέγχων μας οδήγησε να υποβαθμίσουμε την αξιολόγηση του country ceiling της Ελλάδας το Μάρτιο, σε «Β-» από «ΒΒ», τονίζει η Fitch.
Facebook Comments