Θέλουμε αναλυτική λίστα για τις μεταρρυθμίσεις και δεν πρόκειται να δώσουμε χρηματοδότηση με αντάλλαγμα λίγες κινήσεις από την Αθήνα. Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο από τις δηλώσεις που έκαναν οι Γ. Ντάισελμπλουμ και Π. Μοσκοβισί μετά το Eurogroup.

Επόμενη συζήτηση για την Ελλάδα θα γίνει στο επόμενο Eurogroup, δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ βάζοντας έτσι πάγο στις προσπάθειες για έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που έχει διαμορφωθεί για την Ελλάδα είναι το γεγονός ότι όλοι έσπευσαν να δώσουν συγχαρητήρια σε όλες τις υπόλοιπες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου η οποία πέρασε τα νομοσχέδια για τους πλειστηριασμούς που μπλοκάρισαν έως τώρα την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα. 

«Οι θεσμοί μας ενημέρωσαν για τις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές. Μια πλήρη λίστα μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης», τόνισε για να προσθέσει με νόημα :  «Αναλυτική λίστα.».

«Υπάρχουν ακόμα μεγάλες διαφορές για να καλυφθούν τα κενά. Ξέρουμε ότι ο χρόνος τελειώνει. Χάθηκε πολύς χρόνος το τελευταίο δίμηνο και πρέπει να επιταχύνουμε.

Η ευθύνη ανήκει στην ελληνική πλευρά που έχει και τη μεγαλύτερη ανάγκη να προχωρήσει.Θα εξετάσουμε το θέμα στο επόμενο Eurogoup στις 11 Μαϊου», τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM προειδοποίησε ότι τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα μόνο έως τα τέλη Ιουνίου.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι επανέλαβε και αυτός με τη σειρά του ότι ο χρόνος για την Ελλάδα τελειώνει και μίλησε για τρεις πυλώνες: τη διαδικασία, τη δημοσιονομική προσαρμογή και τη δομή των μεταρρυθμίσεων. Θα δοθεί έκτακτη ενίσχυση στις ελληνικές τράπεζες για όσο χρειάζεται αλλά ίσως πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα των εγγυήσεων.

Ο χρόνος τελειώνει δήλωσε ο Πιερ Μοσχοβισί ο οποίος μίλησε στα γαλλικά αλλά είπε για την Ελλάδα ο «χρόνος τελειώνει» στα αγγλικά.

«Τρεις μήνες μετά τις εκλογές και δύο μήνες μετά την 20ή Φεβρουαρίου είδαμε τι έχει γίνει. Υπάρχει πρόοδος, μικρή αλλά πρόοδος ειδικά τις τελευταίες ημέρες», υποστήριξε από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί.

«Ολοι αναγνωρίζουν ότι δεν προχωρήσαμε όσο θα θέλαμε. Σε κάποια σημεία προσεγγίσαμε, σε άλλα είμαστε πολύ μακριά. Χρειάζεται συνολική συμφωνία και δεν είμαστε καθόλου κοντά σε αυτό».

«Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις για να γίνει η Ελλάδα ανταγωνιστική. Οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν. Από το σαββατοκύριακο και μετά. Πρέπει να υπάρξει σκληρή δουλειά για να φτάσουμε στο σημείο που όλοι θέλουμε».

«Να επιταχύνουμε για το καλό του ελληνικού λαού και της Ευρώπης», προσέθεσε.

Facebook Comments