Τάσος Γιαννίτσης: Οι Έλληνες έχασαν το 35% του εισοδήματός τους
Τάσος Γιαννίτσης: Οι Έλληνες έχασαν το 35% του εισοδήματός τους
Τάσος Γιαννίτσης: Οι Έλληνες έχασαν το 35% του εισοδήματός τους
Πλήρης είναι η ανατροπή των κοινωνικών δομών που προκάλεσαν τα μνημόνια όπως την αναλύει ο ομότιμος καθηγητής και πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης σε άρθρο του στο Βήμα της Κυριακής.
Το άρθρο στηρίζεται στην μελέτη με τίτλο «Μορφές Προσαρμογής και ανισότητες στην Ελλάδα κατά την κρίση» που ο κ. Γιαννίτσης έκανε μαζί με τον αναπληρωτή καθηγητή της Γεωπονικής Σχολής Σταύρος Ζωγραφάκης.
Στο συγκεκριμένο κείμενο σημειώνεται ότι οι Ελληνες υπέστησαν συνολικά απώλειες κατά 35% των εισοδημάτων τους και συγκεκριμένα κατά 23% λόγω της κρίσης, κατά 7% λόγω της πρόσθετης φορολογίας και κατά 5% λόγω του πληθωρισμού.
Ο κ. Γιαννίτσης εξηγεί μάλιστα ότι στην μελέτη του χώρισε τον πληθυσμό σε τρεις κατηγορίες: Το 60% αποτέλεσε τα νοικοκυριά με τα χαμηλότερα εισοδήματα, το 30% όσους ανήκαν στα μεσαία εισοδήματα και το 10% σε όσους ανήκαν στα υψηλά εισοδήματα.
α. Στη χαμηλή εισοδηματική ομάδα υπήρξε αύξηση του μέσου εισοδήματος κατά 1%
β. Στα μεσαία εισοδήματα παρατηρήθηκε μείωση του εισοδήματος κατά 18,9% (κατά μέσο όρο πάντα) και
γ. Στην ομάδα με τα υψηλά εισοδήματα κατεγράφη μείωση εισοδημάτων κατά 36,5%.
Ο κ. Γιαννίτσης τονίζει ότι ενώ οι «κερδισμένοι» φαίνεται να είναι τα κατώτερα εισοδηματικά στρώματα αλλά στην πραγματικότητα αυτή η ομάδα υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες καθώς σε ποσοστό 52% βρέθηκε κάτω από το όριο της φτώχειας βλέποντας το εισόδημά της να μειώνεται από τα 10.578 (το 2008) στα 6,576 ευρώ το 2012.
Όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει ο πρώην υπουργός: «… τα μεσαία /υψηλά εισοδήματα υπέστησαν πιο μεγάλες μειώσεις είναι μια κρίσιμη διαπίστωση, αλλά δεν αλλάζει το πού εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα και οι προτεραιότητες της πολιτικής…».
Οι αλλαγές στα εισοδήματα έχουν προκαλέσει ανατροπές στην εικόνα των πλούσιων των μεσαίων και των φτωχών του 2008. Πρώην πλούσιοι κατέβηκαν κατηγορία, και πρώην φτωχοί βελτίωσαν την θέση τους. «Η χαμηλή ομάδα του 2012 δεν είναι η χαμηλή ομάδα του 2008…» καθώς περιλαμβάνει και πολλά νοικοκυριά που το 2008 ανήκαν στην μεσαία ομάδα ή και την υψηλή, αλλά τα οποία υπέστησαν πολύ έντονες απώλειες. Αντίστοιχα στην νέα μεσαία ομάδα όπως αυτή διαμορφώθηκε το 2012, βρίσκουμε πρώην φτωχούς, που είδαν τα εισοδήματά τους να αυξάνονται αλλά και πρώην πλούσιους που υποβαθμίστηκαν. Στην υψηλή τάξη βρέθηκαν νοικοκυριά από τη μεσαία ομάδα.
Στα συμπεράσματα της μελέτης ο κ. Γιαννίτσης υπογραμμίζει ότι ανεξάρτητα από τις διαφοροποιήσεις «η ανισότητα παραμένει μια σοβαρή παράμετρος στην Ελληνική κοινωνία, παρότι σε διάφορα επί μέρους μέτρα πολιτικής και ιδιαίτερα στις συντάξεις προστατεύθηκαν οι πιο ασθενείς κοινωνικές ομάδες».
Facebook Comments