Η βοήθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς την Ελλάδα δεν θα συνεχισθεί επ’ αόριστον, και η Αθήνα οφείλει να επικεντρωθεί στη συνέχιση τoυ προγράμματος μεταρρυθμίσεων, προειδοποίησε την Τρίτη ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Κριστιάν Νουαγέ, προσθέτοντας ότι ο υπουργός Οικονομικών «προκαλεί εντάσεις».

«Ο στόχος δεν είναι να δίνεται διαρκώς βοήθεια. Δεν θα είχε κανένα νόημα να πούμε ότι για 20, 30, 50 χρόνια θα δίνουμε βοήθεια στην Ελλάδα για να βγάζει το μήνα. Αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί επ’ αόριστον και από την πλευρά μας είναι πολύ σαφές ότι το πρόγραμμα πρέπει να συνεχιστεί, και οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις να αρχίσουν και πάλι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κριστιάν Νουαγέ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Η αναδιοργάνωση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας μπορεί να βοηθήσει τις συζητήσεις της χώρας με τους δανειστές της, πρόσθεσε πάντως.

«(Ο Γιάνης Βαρουφάκης) προκαλεί εντάσεις, οπότε αυτό σίγουρα μπορεί να βοηθήσει τις διαπραγματεύσεις – αλλά αυτό, δεν αλλάζει καθόλου την ουσία. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει τελικά σοβαρές μεταρρυθμίσεις για να θέσει την οικονομία και πάλι εντός τροχιάς», υπογράμμισε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Να παρουσιάσει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, και να προχωρήσει στις συζητήσεις με τους πιστωτές της ζητούν στο μεταξύ από την Αθήνα υψηλόβαθμα στελέχη της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), του κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, προειδοποιώντας ότι στην αντίθετη περίπτωση δεν θα «ανοίξει» η κάνουλα για χρήματα στην Ελλάδα. 

Facebook Comments