«Είναι σαν το παιχνίδι με τις μουσικές καρέκλες. Όταν το τραγούδι σταματά, όλοι τρέχουν να προλάβουν να κάτσουν. Στο τέλος, πάντα ένας μένει όρθιος και βγαίνει από το παιχνίδι. Αυτό ακριβώς κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει η Wall Street Journal σε νέο της άρθρο. Η αλλαγή στην διαπραγματευτική ομάδα δεν είναι αρκετή καθώς η Αθήνα αντί να κάνει μεταρρυθμίσεις, αλλάζει πρόσωπο, επισημαίνει.

«Υπάρχει μια νέα αισιοδοξία για τις προοπτικές της Αθήνας στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, μετά την απομάκρυνση του Βαρουφάκη. Το χρηματιστήριο ανέβηκε, ενώ τα ελληνικά ομόλογα έπεσαν. Οι επενδυτές ελπίζουν σε μια λιγότερο πολεμική προσέγγιση, που θα μπορέσει αν οδηγήσει στη συμφωνία. Μόνο που ο Βαρουφάκης δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των επενδυτών και των δανειστών – οι Έλληνες ψηφοφόροι είναι το πρόβλημα», αναφέρει το άρθρο.

Ο Τσακαλώτος είναι -πολιτικά και ιδεολογικά- πολύ κοντά στον Τσίπρα, αλλά αναμένεται να καταφέρει λίγα πράγματα στο να λειάνει τις συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ωστόσο, η εντολή που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ από τους ψηφοφόρους του ήταν να σχίσει το μνημόνιο του 2010 και του 2012. Επίσης, η κυβέρνηση έλαβε εντολή να δεσμεύσει τους δανειστές της χώρας να του επιτρέψουν στην παλιά λογική των δαπανών, ενώ θα λαμβάνουν τα χρήματα της διάσωσης.

«Η συμφωνία δεν πρόκειται να γίνει. Ο παραμερισμός του Βαρουφάκη δεν θα διευκολύνει την πολιτική πρόκληση που θα αντιμετωπίσει ο Τσίπρας – να πείσει, δηλαδή, την Αθήνα να αποδεχθεί μια οποιαδήποτε συμφωνία. Θα πρέπει να μετριαστεί η δυνατότητα εξέγερσης από την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο πρωθυπουργός παρουσιάσει στους βουλευτές το πακέτο των μέτρων. Ο κ. Τσίπρας αναγνωρίζει τον κίνδυνο γι αυτό και κάνει λόγο ακόμη και για δημοψήφισμα. Ανάλογα με το πόσο εμπιστεύεται κανείς το ελληνικό εκλογικό σώμα, αυτό είναι είτε μια υπόσχεση, είτε μια απειλή».

«Εως ότου ο ι Έλληνες πολίτες κατανοήσουν την ανάγκη των άμεσων μεταρρυθμίσεων, η αλλαγή των προσώπων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν πρόκειται να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ», καταλήγει η εφημερίδα.
 

Facebook Comments