Παρ΄ότι ο νόμος που διέπει το κοινωνικό μέρισμα είνα σαφής, ορίζοντας ότι τούτο ούτε κατασχεται ούτε φορολογείται, εν τούτοις δεκάδες δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος διαπίστωσαν σήμερα πως τα χρήματα που κατέθεσε το Δημόσιο στους λογαριασμούς τους «έκαναν φτερά», καθώς κατασχέθηκαν από τις τράπεζες στο πλαίσιο μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης που ήδη εκκρεμούσαν! Εντός της ημέρας η επιστροφή του μερίσματος σε όσους κατασχέθηκε με εντολή Γ. Βρούτση.

Ο νόμος συγκεκριμένα προβλέπει  «Το κοινωνικό μέρισμα είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα».

Το πρόβλημα φαίνεται πως προέκυψε από το ότι το υπουργείο Εργασίας και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν εξέδωσαν εγκύκλιο προς τις τράπεζες με τις οποίες να ειδοποιούν ότι το κοινωνικό μέρισμα δεν μπορεί να κατασχεθεί.

Αυτό άλλωστε προκύπτει και από σημερινές δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου στο Mega ο οποίος μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε ανέφερε ότι ζήτησε να επικοινωνήσει με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για το θέμα. Ο ίδιος μετακύλησε τις ευθύνες για τις κατασχέσεις στα πιστωτικά ιδρύματα λέγοντας πως ο νόμος είναι σαφής και πως κάθε τράπεζα που κάνει το αντίθετο από το νόμο παρανομεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες θα κληθούν να κάνουν τους αντιλογισμούς όλων των πράξεων ώστε να εμφανισθούν ξανά τα χρήματα του μερίσματος στους δικαιούχους. Αυτό θα γίνει είτε σήμερα Παρασκευή είτε στις αρχές της  επόμενης εβδομάδας.

Η απάντηση του Γ. Βρούτση:

Απαγορεύεται ο συμψηφισμός και η κατάσχεση του κοινωνικού μερίσματος για οποιονδήποτε λόγο, ο νόμος είναι σαφής, τόνισε ο υπουργός εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA, ανακοίνωσε πως εάν έχει συμβεί «αυθαίρετη πράξη» από τις τράπεζες, «θα διορθωθεί άμεσα και εννοώ σήμερα».

Διευκρίνισε μάλιστα, πως το κοινωνικό μέρισμα είναι ακατάσχετο ακόμα και αν υπάρχει πάγια εντολή από το δικαιούχο του τραπεζικού λογαριασμού. «Το κοινωνικό μέρισμα δεν ακουμπιέται, δε θίγεται, είναι ένα ποσό για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και είναι ακατάσχετο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, ο κ. Βρούτσης, ήδη η κυβέρνηση έχει πραγματοποιήσει παρέμβαση στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών. Πρόσθεσε πως ο ίδιος μίλησε με τον διευθύνων σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας, Αλέξανδρο Τουρκολιά και εντός της ημέρας θα εκδοθεί ανακοίνωση της Τράπεζας.

Facebook Comments