Μπορεί να βγω, μπορεί να μπω (βλ. μνημόνιο), μπορεί να φύγω και να ξαναρθώ (βλ. Τσίπρας)
Μπορεί να βγούμε από το μνημόνιο, μπορεί να μπούμε σε ένα νέο ή διαφορετικό
Μπορεί να βγούμε από το μνημόνιο, μπορεί να μπούμε σε ένα νέο ή διαφορετικό
Μπορεί να βγούμε από το μνημόνιο, μπορεί να μπούμε σε ένα νέο ή διαφορετικό. Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να πάει σε εκλογές, μπορεί να επιλέξει να εξαντλήσει την 4ετία. Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά και υπόσχονται μεγάλες συγκινήσεις…
Έτος-σταθμό λοιπόν για την Ελλάδα, τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και την Νέα Δημοκρατία είναι το 2018, αφού τα μεγάλα θέματα αυτού του έτους είναι δύο: το τέλος του μνημονίου (και μετά τι) και οι εκλογές. Αν και ο Έλληνας πρωθυπουργός όπως και τα στελέχη της κυβέρνησής του διαψεύδουν με πάθος τα όποια σενάρια για εκλογές φέτος – είναι γλυκό το πιοτό της 4ετίας – ωστόσο κανείς τους ακόμη δεν γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι αφού οι εξελίξεις θα διαμορφώσουν την αλήθεια που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν. Και για αυτό έχουν ήδη προετοιμαστεί (βλ. μοιράζουν λεφτά). Όπως και να έχει – είτε οι εκλογές έρθουν φέτος (το πιθανότερο), είτε «στην ώρα τους»- το σίγουρο είναι πως είμαστε ήδη σε προεκλογική περίοδο.
Η έξοδος από το μνημόνιο είναι το new year’s resolution για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και όλα δείχνουν πως θα το πετύχει, αφού αυτό είναι και το resolution και των δανειστών. Το εάν θα είναι «καθαρή» όπως εύχεται η κυβέρνηση για να αποφύγει την πολιτική συντριβή, ή όχι, θα το καθορίσουν (κυρίως) οι αγορές. Το μαξιλάρι ασφαλείας που δημιουργεί ο Τσακαλώτος και το λοιπό οικονομικό επιτελείο, είναι η βάση για την επίτευξη αυτού του στόχου, ωστόσο μόνο εάν το κόστος δανεισμού (απόδοση 10ετούς ομολόγου) κινείται σε χαμηλά και βιώσιμα επίπεδα, θα μπορεί αυτή η έξοδος να υλοποιηθεί επιτυχώς χωρίς να χρειαστεί να επιστρέψουμε στα «χέρια» και των δανειστών, ζητιανεύοντας νέα δανεικά που σε καμία περίπτωση δεν έχουν διάθεση να δώσουν.
Για προληπτική πιστωτική γραμμή, την οποία και προτείνει ο Γιάννης Στουρνάρας λόγω των πιθανών δυσκολιών δανεισμού της Ελλάδας από τις αγορές, η κυβέρνηση δεν θέλει να ακούσει ούτε κιχ, αφού αυτό ισοδυναμεί με νέο μνημόνιο και καταστρέφει τις όποιες ελπίδες έχει ο Αλέξης Τσίπρας για παραμονή στην εξουσία.
Αν και οι Βρυξέλλες δεν φαίνεται να προτιμούν αυτή την οδό, εάν προκύψει οποιαδήποτε συμφωνία η οποία θα περιέχει σκληρές δεσμεύσεις, τότε να είστε σίγουροι πως φέτος, πριν φύγουν οι ζέστες και πριν έρθουν τα πρώτα γερά κρύα, θα επισκεφτούμε τις πρόωρες κάλπες. Ο Τσίπρας φυσικά θα πάει στην μάχη με το μότο «εμείς τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας, ολοκληρώσαμε το μνημόνιο και δεν δεχόμαστε νέες. Εσείς τι θα κάνετε κύριε Μητσοτάκη;».
Τα πράγματα, για το πού θα βρεθούμε μετά τις 20 Αυγούστου όπου τελειώνει το τρίτο μνημόνιο, αναμένεται να έχουν ξεκαθαριστεί έως τον Ιούνιο, όταν θα έχει κλείσει και η τέταρτη αξιολόγηση και θα έχει ολοκληρωθεί η τελευταία μεγάλη δοκιμαστική έξοδος στις αγορές με ομόλογα μεγάλης διάρκειας.
Πάντως, μεταξύ μας, αν και ο Σόιμπλε μπορεί να βρίσκεται εκτός Eurogroup, το… πνεύμα του σίγουρα θα βρίσκεται εντός, και είναι δύσκολο να φανταστούμε η Ευρωζώνη να αφήσει την Ελλάδα να λύσει του ζυγούς, χωρίς εγγυήσεις ή δεσμεύσεις ότι τα πράγματα δεν θα εκτροχιαστούν και πάλι (εκτός της δέσμευσης για τα πλεονάσματα).
Η κυβέρνηση ωστόσο ελπίζει – όπως πάντα – το καλύτερο. Για παν ενδεχόμενο έχει ήδη προετοιμαστεί. Μοίρασε μποναμάδες, επιδόματα, ανάπτυξη, έγινε ο πιο γενναιόδωρος Άγιος Βασίλης τους κόσμου και της πάνε και τα κόκκινα. Τώρα που μπορούσε τα έκανε, γιατί από φέτος μάλλον χλωμιάζουν τα πράγματα.
Ο πολύ υψηλός στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος, στο 3,5%, κάνει απίθανο να δούμε μία επανάληψη της γενναιοδωρίας αυτής στα τέλη του 2018. Δύο χρόνια μας καλόμαθαν, έστω και αν επέστρεψαν από αυτά που μας έχουν πάρει. Φέτος ωστόσο, αναμένεται τα… καβούρια να καταβάλουν τις τσέπες τους, αφού πρέπει να μαζέψουν τα… αμάζευτα 7 δις. ευρώ για να «πιάσουν» το πλεόνασμα. Αυτό σε συνδυασμό με τη μείωση των συντάξεων που έχει συμφωνηθεί από 1ης Ιανουαρίου του 2019 – αν δεν πάει πακέτο με τη μείωση του αφορολόγητου – αναμένεται να προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στους ψηφοφόρους, ενώ θα έχουν περάσει μήνες μετά τους εορτασμούς του τέλους του μνημονίου και οι λαμπερές φυσαλίδες της σαμπάνιας θα έχουν μετατραπεί σε ξύδι. Για αυτό το σενάριο των εκλογών φέτος – κατά τον Οκτώβριο όπου το success story θα είναι νωπό – όχι μόνο δεν μπορεί να αποκλειστεί αλλά φαντάζει και ισχυρό, ενώ βάζει τον Κυριακό Μητσοτάκη σε μία πολύ δύσκολη θέση.
Σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι δημοσκοπήσεις και κατά πόσον δίνουν στον Τσίπρα το πράσινο φως για να διακινδυνεύσει να χάσει έναν ακόμη χρόνο παραμονής στην εξουσία. Γιατί η μη αυτοδυναμία της ΝΔ θα κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ τον ισχυρό παίκτη στην αντιπολίτευση, στήνοντας έτσι την επιστροφή του στην επόμενη ευκαιρία. Επιπλέον, σύμφωνα και με πρόσφατο note της Eurasia, οι εκλογές το 2018 θα σημαίνουν ότι ο Μητσοτάκης θα αναλάβει την εξουσία την στιγμή που θα πλησιάζουν και οι επόμενες προεδρικές εκλογές, και εάν η Νέα Δημοκρατία δεν μπορέσει να κερδίσει την υποστήριξη για τον υποψήφιό της, θα ακολουθήσουν πρόωρες εκλογές. Και αυτές θα γίνουν με ένα πολύ λιγότερο ευνοϊκό εκλογικό σύστημα το οποίο θα το κάνει πιο δύσκολο για τον Μητσοτάκη να σχηματίσει πλειοψηφία και να περιορίσει τις απώλειες και την επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ ως δεύτερο κόμμα.
Πάντως, να είστε επίσης σίγουροι πως εάν η δημοκοπική κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει και δείχνει προς μία βαρύγδουπη ήττα, ο Τσίπρας δεν πρόκειται να κουνηθεί από την καρέκλα του μέχρι να τον βγάλει η προγραμματισμένη κάλπη του 2019…
Facebook Comments