Ο ένας μετά τον άλλον οι τεχνολογικοί κολοσσοί των ΗΠΑ πλησιάζουν κάτι που μέχρι πριν από λίγα χρόνια έμοιαζε ακατόρθωτο, δηλαδή η κεφαλαιοποίηση της κάθε εταιρείας να ξεπεράσει το 1 τρισ. δολ.

Μάλιστα, η Apple αναμένεται να υπερβεί αυτό το όριο μέσα στο 2018. Μετά την Apple ακολουθούν ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon, η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης Facebook και η Alphabet, μητρική της Google, η οποία είναι η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης παγκοσμίως.

Αναλυτές των αγορών και στρατηγικοί επενδυτές προβλέπουν ότι η κεφαλαιοποίηση κάποιας εταιρείας θα φθάσει ή θα ξεπεράσει το ένα τρισ. δολάρια το 2018 για πρώτη φορά στην ιστορία, αν οι μετοχές των τεχνολογικών εταιρειών εξακολουθήσουν να παρουσιάζουν ανάλογα κέρδη με αυτά του 2017.

Για να φθάσει η κεφαλαιοποίηση της Apple το ένα τρισ. δολάρια από τα 876 δισ. δολάρια που είναι σήμερα, θα πρέπει να ενισχυθεί κατά 17% περίπου. Το προηγούμενο οικονομικό έτος, τα έσοδα της Apple διαμορφώθηκαν στα 229 δισ. δολάρια και τα κέρδη της στα 48 δισ. δολάρια.

Τόσα είναι τα συνδυασμένα έσοδα και κέρδη των Microsoft και JPMorgan. Όπως σχολιάζει ο Ντέιβιντ Ρολφ, επικεφαλής επενδύσεων στη Wedgewood Partners, στο περιοδικό Barron’s, «μόνο στην εποχή του Ροκφέλερ και της Standard Oil μια εταιρεία διαδραμάτιζε τόσο σημαντικό ρόλο στον κλάδο της. Για αρκετά οικονομικά τρίμηνα, η Apple εμφανίζει πάνω από το 80% των μεικτών κερδών του κλάδου παραγωγής κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως».

Υποψήφια για αύξηση κεφαλαιοποίησης στο 1 τρισ. δολ. είναι και η Amazon, λόγω της μεγάλης επέκτασής της, με την τιμή της μετοχής της να ενισχύεται κατά 58% το 2017. Ο Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Amazon, είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, με περιουσία 99 δισ. δολαρίων. Ο Τζορτζ Σάλμον, αναλυτής στη χρηματιστηριακή Hargreaves Lansdown, σχολιάζει στη βρετανική εφημερίδα Guardian ότι «είναι ζήτημα χρόνου πριν ξεπεράσει η κεφαλαιοποίηση ενός αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού το ένα τρισ. δολάρια. Το 2017 οι δείκτες S&P 500 και Dow Jones έχουν ενισχυθεί κατά 19,4% και 25,1%, αντίστοιχα. Το νομοσχέδιο για τη φορολογική μεταρρύθμιση, βάσει του οποίου ο συντελεστής των επιχειρήσεων μειώνεται από το 35% στο 21%, αναμένεται να δώσει βραχυπρόθεσμα νέα ώθηση στα χρηματιστήρια.

Facebook Comments