Η πολιτική αβεβαιότητα “γκρέμισε” το ΧΑ
Νέες ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας
Νέες ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.164,59 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 2,27%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 1.150,01 μονάδες όταν υποχωρούσε έως και 3,50%.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 170,20 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 1,98%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 2,36%.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης άνοδο κατέγραψε μόνο η μετοχή της Εθνικής (+3,54%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Frigoglass (-7,65%), της Τιτάν (-4,98%), της ΜΕΤΚΑ (-4,32%), της Motor Oil (-4,25%), της Σωληνουργεία Κορίνθου (-4,19%), της Folli Follie (-4,01%), των ΕΛΠΕ (-3,92%), του ΟΛΠ (-3,80%), της ΔΕΗ (-3,76%) και του ΟΠΑΠ (-3,64%).
Πτωτικά κινήθηκαν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες του Πετρελαίου (-4,09%), των Βιομηχανικών Προϊόντων (-4,01%), του Εμπορίου (-3,98%), των Κατασκευών (-3,97%).
Ανοδικά κινήθηκαν 29 μετοχές, 104 πτωτικά και 18 παρέμειναν σταθερές.
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Compucon +19,35%, ΣΙΔΜΑ +16,83%, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες +16,07%, Χατζηκρανιώτη +11,64% και Alpha Αστικά Ακίνητα +10,35%.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Γ.Ε. Δημητρίου -24,24%, Περσεύς -19,80%, Βιοτέρ -19,64%, Γιουρομπρόκερς -17,24% και Mermeren -11,92%.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης το Χρηματιστήριο κατέγραψε απώλιες που ξεπέρασαν το 3%, γεγονός που αντικατοπτρίζει την πολιτική αβεβαιότητα ενόψει των εκλογών. Την αβεβαιότητα, δηλαδή, ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μπορεί να αποκαλύψει διαφορά μεταξύ ΣυΡιζΑ και ΝΔ, μεγαλύτερη από ένα συγκεκριμένο ποσοστό, όπως οι 2,5 – 3 μονάδες, που μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις.
Λίγο μετά τις 4 το μεσημέρι ο Γενικός Δείκτης επανήλθε υψηλότερα των 1.160 μονάδων καθώς περιορίστηκαν οι απώλειες στο 2%.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ξένοι θεσμικοί επενδυτές σε συνομιλίες τους με έλληνες χειριστές και τραπεζίτες επιμένουν στα πολιτικά ζητήματα και δευτερευόντως στις εταιρικές εξελίξεις. Κατ΄αυτόν τον τρόπο εξυφαίνονται σενάρια αβεβαιότητας, που ενισχύονται από δηλώσεις, όπως αυτές του κ. Γλεζου περί εσωτερικού δανεισμού, αλλά και από την επιμονή της αντιπολίτευσης στην άρνηση κάθε μεταρρύθμισης ή αποκρατικοποίησης κ.λπ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι δεικτοβαρείς τίτλοι, όπως ΔΕΗ και ΟΤΕ, παρά το γεγονός ότι γι αυτούς υπάρχουν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές εκθέσεις από ξένους οίκους φαίνεται να λυγίζουν.
Όλα αυτά εν αναμονή των στοιχείων για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου, της αναδιάταξης της στάθμισης των ελληνικών μετοχών ( rebalancing) στον ΜSCI στις 14 Μαϊου, αλλά και της λήξης των παραγώγων του FTSE.
Σε ό,τι αφορά το ελληνικό ΑΕΠ α τριμήνου οι πληροφορίες το φέρουν πιθανότατα και θετικό, ωστόσο η εκλογολογία το έχει μεταθέσει σε δεύτερη μοίρα. Πάντως, οι επενδυτές θα έχουν μια καλή ευκαιρία για να ‘τσεκάρουν’ τις επενδύσεις τους με στοιχεία, έτσι την Πέμπτη το μεσημέρι θα έχουν μια εικόνα.
Τόσο η ΗSBC, όσο και η Morgan Stanley επιμένουν ότι, η μετοχή της Eurobank θα ενταχθεί στον Δείκτη MSCI Large Capital και στον δείκτη Msci standard. Έλληνας χρηματιστής που συνομιλεί με ξένους επενδυτές υπενθυμίζει πως, πρέπει να κρατάμε «μικρό» καλάθι διότι οι νέες μετοχές της Eurobank εισήλθαν εντός του Μαϊου και όχι εντός του Απριλίου. Πάντως, η Morgan Stanley τονίζει ότι η εισαγωγή της μετοχής (σε αντικατάσταση των ΕΛΠΕ ) θα πραγματοποιηθεί από τις 2 Ιουνίου, ημερομηνία που μαζί με την μετοχή της Βιοχάλκο θα περιληφθούν στον Γενικό Δείκτη. Οι νέες σταθμίσεις θα ανακοινωθούν στις 11 το βράδυ της 14ης Μαϊου ( Τετάρτη ) και θα ισχύσουν από τα τέλη του μήνα.
Facebook Comments