«Δεν ειπώθηκε από κανέναν ότι πρέπει να μειωθεί ο κατώτατος μισθός… Ήμουν αυτόπτης μάρτυς. Δεν αναφέρομαι στη διάψευση μόνο της εταιρείας, προσθέτω και τη δική μου μαρτυρία. Δεν υπήρξε τέτοια τοποθέτηση» διευκρίνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, κ. Κωστής Χατζηδάκης σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στον Alpha, αναφερόμενος σε δημοσίευμα που αφορά στη συνάντηση του υπουργού με εκπροσώπους των πολυεθνικών, κατά την οποία διατυπώθηκε αίτημα από «εκπρόσωπο πολυεθνικής εταιρείας από το εξωτερικό που ειδικεύεται στα ζυμαρικά» για μείωση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα.

Με αυτή την αφορμή η Barilla Hellas επαναλαμβάνει ότι ουδέποτε διατύπωσε ή εξέφρασε απόψεις που σχετίζονται με τη μείωση μισθών στην Ελλάδα και δηλώνει κατηγορηματικά ότι οι απόψεις αυτές όχι μόνο δεν την αντιπροσωπεύουν αλλά τη βρίσκουν απολύτως αντίθετη.

«Είναι τουλάχιστον λυπηρό, σε μια εποχή που οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα, πολυεθνικές ή εγχώριες, δίνουν τη μάχη τους όχι μόνο για να διατηρήσουν αλλά και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας ενισχύοντας την ανάπτυξη, να λοιδορούνται μέσα από ανεύθυνα και ψευδή δημοσιεύματα που αποπροσανατολίζουν τις προσπάθειες ανασύνταξης της οικονομίας της χώρας», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.

Ανακοινώσεις, με τις οποίες διαψεύδουν τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, έχουν προχωρήσει και άλλες εταιρείες, όπως η Henkel και η Nestle.

Κατά της μείωσης του βασικού μισθού η Henkel Hellas

Στη διάψευση δημοσιευμάτων που κάνουν λόγο για συζήτηση υπέρ της μείωσης των βασικών μισθών στη συνάντηση της Τρίτης, 26 Φεβρουαρίου, μεταξύ εκπροσώπων 11 πολυεθνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και του υπουργού Ανάπτυξης, κ. Κωστή Χατζηδάκη, προχώρησε η Henkel Hellas.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Henkel Hellas δηλώνει κάθετα αντίθετη με σενάρια για περαιτέρω μειώσεις μισθών στην Ελλάδα.

«Τέτοια μέτρα δεν την αντιπροσωπεύουν, καθώς θεωρεί ότι δε θα συμβάλουν στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας και την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αντίθετα, στόχος και δέσμευση της εταιρείας είναι, μέσα από πρωτοβουλίες, που αναπτύσσει, να ενισχύσει την παρουσία της στην Ελλάδα, στηρίζοντας την παραγωγική δραστηριότητα, τις επενδύσεις και την απασχόληση», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εταιρεία.

«Στο πλαίσιο αυτό, πρόσφατα, η Henkel Hellas ανακοίνωσε τη σταδιακή επαναφορά σημαντικού μέρους της παραγωγής απορρυπαντικών και καθαριστικών προϊόντων της στην Ελλάδα, κίνηση που διασφάλισε 50– 70 θέσεις εργασίας και επενδύσεις προσαρμογής της παραγωγικής μονάδας του συνεργάτη της, Rolco Βιανύλ. Με ιστορία 50 χρόνων στην ελληνική αγορά, πάγιες επενδύσεις 15 εκατ. ευρώ, τα πέντε τελευταία χρόνια, τζίρο 20-25 εκατ. ευρώ τον χρόνο στην τοπική βιομηχανία και ουσιαστικές δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Βιωσιμότητας, η Henkel Hellas θα συνεχίσει να στηρίζει την ελληνική οικονομία και όλους τους συμμετόχους της στην ελληνική αγορά και κοινωνία, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η εταιρεία.

Nestle: «Ουδέποτε θέσαμε ζήτημα μείωσης της περιόδου προμήνυσης»

Αναφορικά με τα δημοσιεύματα που εμφανίζουν τη μείωση της περιόδου προμήνυσης ως ένα από τα υποτιθέμενα ζητήματα που έθεσε ο CFO του Ομίλου Nestle στην πρόσφατη συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη, η Nestle Ελλάς δηλώνει ρητά ότι ούτε ο κ. Raymond Franke ούτε οποιοσδήποτε άλλος εκπρόσωπος της εταιρείας μας έθεσαν ποτέ το παραπάνω ζήτημα μεταξύ των προτάσεών τους για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα.

«Με την εταιρεία να έχει παρουσία στην ελληνική αγορά από το 1899, αποτελεί στρατηγική απόφαση της Nestle να παραμείνει στην Ελλάδα και να συνεχίσει να επενδύει στη χώρα μέσα από τα εργοστάσια που διατηρεί και τις θέσεις εργασίας που προσφέρει», σημειώνει η Nestle. Σήμερα η Nestle λειτουργεί 4 εργοστάσια στην Ελλάδα και απασχολεί πάνω από 1.000 μόνιμους εργαζόμενους και, παρά το δυσμενές επιχειρηματικό και οικονομικό περιβάλλον, δεν έχει προχωρήσει σε καμία μείωση προσωπικού ή περικοπή μισθών.

Το 2012 η Nestle Ελλάς υλοποίησε το πλάνο της για επενδύσεις στη χώρα ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το πρόγραμμα της εταιρείας για το 2013 βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, προβλέποντας επενδύσεις ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των εργοστασίων της και την παραγωγή νέων προϊόντων.

«Με τα παραπάνω να αποδεικνύουν στην πράξη τη δέσμευση της Nestle στην ελληνική αγορά και την υποχρέωση που νιώθει ότι έχει να συνεχίσει να προσαρμόζεται και να προσφέρει μέσω της καθημερινής δουλειάς της αλλά και πρωτοβουλιών κοινωνικού χαρακτήρα, η διοίκηση της Nestle Ελλάς εκφράζει την έκπληξή της για τα ως άνω παραπλανητικά δημοσιεύματα. Η διοίκηση της εταιρείας διαβεβαιώνει τους έλληνες καταναλωτές ότι θα εξακολουθήσει να στηρίζει την ελληνική οικογένεια και οικονομία με κάθε δυνατό τρόπο», καταλήγει η ανακοίνωση της εταιρείας.

Η Barilla Hellas διαφωνεί με τη μείωση μισθών

Η Barilla Hellas με ανακοίνωσή της δηλώνει ότι ουδέποτε διατύπωσε ή εξέφρασε απόψεις που σχετίζονται με τη μείωση μισθών στην Ελλάδα και δηλώνει κατηγορηματικά ότι οι απόψεις αυτές όχι μόνο δεν την αντιπροσωπεύουν αλλά τη βρίσκουν απολύτως αντίθετη.

Η Barilla Hellas διαφωνεί επισήμως με κάθε πρόταση ή ενέργεια που αφορά στη μείωση μισθών τόσο διότι ως μέτρο το θεωρούμε αναποτελεσματικό για την ενίσχυση της ανάπτυξης, όσο και διότι αποτελεί κίνηση που λειτουργεί ανασταλτικά για τη διασφάλιση της ευημερίας και της ποιότητας ζωής στην Ελλάδα συνολικά.

Η Barilla Hellas, και ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Γ. Σπηλιόπουλος προσωπικά, έχουν επανειλημμένως εκφραστεί με σαφήνεια πάνω στο θέμα τονίζοντας πως ανασταλτικοί παράγοντες για την ανάπτυξη είναι η υψηλή φορολογία και το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας, και όχι το μισθολογικό κόστος.

Έμπρακτη απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι η Barilla Ελλάς δεν έχει προβεί σε μειώσεις μισθών, λειτουργεί με τις προϋπάρχουσες κλαδικές συμβάσεις και προγραμματίζει επενδύσεις 5 εκατ. ευρώ που στόχο έχουν την ενίσχυση της δραστηριότητάς της και τη διασφάλιση των σχέσεων εργασίας και συνεργασίας που έχει με περισσότερους από 200 εργαζόμενους και χιλιάδες έλληνες παραγωγούς σιταριού.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι για την Barilla η σχέση με την Ελλάδα είναι μία σχέση διαρκείας που εδώ και 22 χρόνια ενδυναμώνεται κάθε χρόνο με γνώμονα τις διεθνείς αξίες του Ομίλου Barilla για βιώσιμη ανάπτυξη, σεβασμό και πρόοδο.

Facebook Comments