Οι ψίθυροι για μεταβατικό πρωθυπουργό Δραγασάκη και ο ρόλος του Τσίπρα
Οι ψίθυροι για μεταβατικό πρωθυπουργό Δραγασάκη και ο ρόλος του Τσίπρα
Οι ψίθυροι για μεταβατικό πρωθυπουργό Δραγασάκη και ο ρόλος του Τσίπρα
Όσοι γνωρίζουν καλά αυτό τον πολιτικό χώρο, εκφράζονται με βεβαιότητα ότι η συγκεκριμένου τύπου πολυγλωσσία λίγες μέρες πριν τις εκλογές είναι επιλογή της Κουμουνδούρου με σκοπό να προκληθεί σύγχυση στην κομματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως στους εν δυνάμει ψηφοφόρους του. Δεν πρόκειται δηλαδή για αστοχίες.
Θα αναρωτηθεί κανείς και μάλιστα εύλογα: γιατί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά επιλέγει μια τακτική που εξ αντικειμένου υπονομεύει τις όποιες πιθανότητες εκλογικής νίκης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Με την ίδια βεβαιότητα απαντούν όσοι γνωρίζουν τα της Κουμουνδούρου πως ο Τσίπρας δεν θέλει αυτή τη στιγμή να πιάσει στα χέρια του την καυτή πατάτα της κυβερνητικής εξουσίας.
Κατ’ αυτή την εκδοχή ο Αλέξης Τσίπρας δε θέλει να προκύψει ένα εκλογικό αποτέλεσμα που θα τον υποχρεώσει να ζητήσει εθνικές εκλογές την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών. Θέλει απλά μια ελεγχόμενη νίκη η οποία θα εδραιώνει το δίπολο Σαμαράς-Τσίπρας, συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ και θα τον διατηρήσει στο παιχνίδι της ανόδου στην κυβερνητική εξουσία αλλά όχι τώρα, άμεσα, πριν δηλαδή δρομολογηθεί η λύση του ελληνικού προβλήματος με επίκεντρο τη βιωσιμότητα του χρέους. Και από εκεί αρχίζουν μια σειρά «παράδοξα» τα οποία ζούμε τις τελευταίες μέρες.
Όμως το αποτέλεσμα της κάλπης κανείς δεν μπορεί να το προεξοφλήσει από τώρα και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα εκ των προτέρων. Στο πλαίσιο αυτό έχουν αρχίσει και οι ψίθυροι σε διάφορους κύκλους για την επόμενη μέρα. Στ’ αυτιά μας φτάνουν απίστευτα εκ πρώτης όψεως πράγματα που η βασιμότητά τους ελέγχεται. Ωστόσο το γεγονός και μόνο ότι λέγονται ή πιο σωστά ψιθυρίζονται έχει τη σημασία του και τη σκοπιμότητά του.
Σ’ αυτά που ακούγονται είναι ότι ανάλογα με το αποτέλεσμα των εκλογών, να επιδιωχθεί από ορισμένους κύκλους μια «ήπια» όπως τη χαρακτηρίζουν άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία μέσω της δημιουργίας μιας μεταβατικής κυβέρνησης απ’ την παρούσα βουλή με πρωθυπουργό το Γιάννη Δραγασάκη! Βέβαια το «ήπιο» αυτό σενάριο προϋποθέτει κατάσταση αποστασίας από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για την εκπαραθύρωση του Αντώνη Σαμαρά ώστε μαζί με τη ΔΗΜΑΡ, μέρος των ΑΝΕΛ και το ΣΥΡΙΖΑ να σχηματιστεί αυτή η κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα μιλάμε για σενάριο πολιτικής ανωμαλίας. Λέγεται μάλιστα ότι απ’ τους μεγαλύτερους πολέμιους μιας τέτοιας λύσης, είναι μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.
Το παράτολμο αυτό σενάριο και η αρνητική στάση Τσίπρα ίσως να φαντάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά θα πρέπει να βάλει κανείς στο παζλ των διαρροών και ορισμένους άλλους ψιθύρους που αφορούν αποκλειστικά το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και διαρρέονται παράλληλα με την φημολογία περί μεταβατικού πρωθυπουργού Δραγασάκη σε ρόλο σύγχρονου Τσιριμώκου.
Οι συγκεκριμένοι ψίθυροι αφορούν σε δυσαρέσκεια στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τον Τσίπρα και δίνουν την αίσθηση ότι κάποιοι στο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονται να θέσουν θέμα ηγεσίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τις ευρωεκλογές! Βοηθούντος βεβαίως και του εκλογικού αποτελέσματος.
Στο σημείο αυτό δεν πρέπει να διαφεύγει μια λεπτομέρεια σε σχέση με την κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ όπου τις προηγούμενες μέρες δεν δίστασαν κάποια κορυφαία στελέχη, βουλευτές και υπουργοί να αφήσουν ανοιχτό ακόμα και το θέμα ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ ή να ζητήσουν την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ απ’ την κυβέρνηση Σαμαρά. Λέγεται δε ότι υπάρχουν κάποιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που είναι έτοιμοι να αποσκιρτήσουν για το ΣΥΡΙΖΑ εάν και εφόσον… και αντίστοιχα υπάρχουν και βουλευτές που είναι έτοιμοι να ακολουθήσουν τον αντίθετο δρόμο με τους συναδέλφους τους που λοξοκοιτάζουν προς την Κουμουνδούρου.
Σε κάθε περίπτωση το σενάριο αυτό αφορά στην ταυτόχρονη εξώθηση προς την έξοδο τόσο για τον πρωθυπουργό όσο και για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης που είναι και οι πρόεδροι των δύο κυβερνητικών κομμάτων.
Ο λαός μας λέει ότι καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει. Αλλά και φωτιά να μην υπάρχει, αποτελεί γεγονός και μόνο ότι κάποιοι σηκώνουν σκόνη και επιχειρούν να δημιουργήσουν καπνό. Είναι επίσης λογικό να καταλαβαίνει κανείς ότι η εφαρμογή ενός τέτοιου σεναρίου θα κάνει το ΣΥΡΙΖΑ μύλο με απρόβλεπτες συνέπειες και το πιθανότερο είναι να οδηγήσει στο να ξαναγίνουν από 18 χωριά χωριάτες. Και σε κάθε περίπτωση μπαίνει μπουρλότο για το σύνολο του πολιτικού συστήματος της χώρας.
Ωστόσο υπάρχει κάτι για το οποίο μπορεί κανείς να είναι βέβαιος όταν η υποψήφια περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική φτάνει στο σημείο να έχει επαφές με το Βαγγέλη Μαρινάκη; Όταν την ίδια στιγμή Μόραλης, Μαρινάκης και Πέτρος Κόκκαλης δηλώνουν ότι θα ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά αν το ψηφοδέλτιό τους δεν περάσει στο β’ γύρο για να μην επανεκλεγεί δήμαρχος ο Βασίλης Μιχαλολιάκος; Όταν την ίδια στιγμή σε άλλες γωνιές της Αθήνας λέγεται ότι στο δεύτερο γύρο για την περιφέρεια Αττικής θα περάσει η Δούρου με το Σγουρό και τελικά θα εκλεγεί η Δούρου, υπονοώντας αυτοί που το λένε ότι θα υπάρξει συγκεκριμένη μετάγγιση ψήφων προς το ψηφοδέλτιο της εκλεκτής του ΣΥΡΙΖΑ;
Και όταν η Χρυσή Αυγή υποστηρίζει ότι έχει βιντεοσκοπημένες συνομιλίες με κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σαν αυτές που είχε ο Κασιδιάρης με το Μπαλτάκο; Και όταν στη συνέχεια βγαίνει και δηλώνει ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχει ζήτημα με τη βασιμότητα των στοιχείων περί οπλοκατοχής σε βάρος της Χρυσής Αυγής;
Αυτό πάντως που είναι βέβαιο είναι ότι όποιοι προκρίνουν το σενάριο Δραγασάκη για μεταβατικό πρωθυπουργό μάλλον επιδιώκουν ένα γερό ανακάτεμα στην τράπουλα του πολιτικού παιχνιδιού που όμοιό του δεν έχει ξαναζήσει η πολιτική ζωή της χώρας απ’ τη μεταπολίτευση και εντεύθεν. Αυτό που μένει ως ερωτηματικό είναι τι ρόλος επιφυλάσσεται για την Χρυσή Αυγή στο πολιτικό σύστημα.
Μετά τα αποτελέσματα της 25ης Μαΐου θα έχουμε όμως την πραγματική βάση της συζήτησης και ίσως μπορέσουμε να αποκρυπτογραφήσουμε και τη σκοπιμότητα όλης αυτής της φημολογίας, των σεναρίων και των διεργασιών.
Facebook Comments