Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca απέρριψε σήμερα τη βελτιωμένη και «τελική» προσφορά της αμερικανικής Pfizer για την εξαγορά της. Η απόρριψη ήρθε εννιά ώρες μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της Pfizer ότι αύξησε την προσφορά της σε 55 στερλίνες ανά μετοχή ή συνολικά σε περίπου 70 δισ. στερλίνες (118 δισ. δολάρια) και ότι θα εγκατέλειπε (το σχέδιο εξαγοράς), εάν δεν το αποδεχόταν η AstraZeneca.

Ο Πρόεδρος της βρετανικής εταιρείας κ. Λιφ Γιόχανσον δήλωσε ότι είχε καταστήσει σαφές κατά τις συζητήσεις με την Pfizer ότι το διοικητικό συμβούλιό του θα μπορούσε να συστήσει μία προσφορά που θα ήταν τουλάχιστον 10% υψηλότερη από το τίμημα των 53,50 στερλινών που πρότεινε η Pfizer την Παρασκευή, δηλαδή 58,85 στερλίνες. Εκτός από το ανεπαρκές τίμημα, ο κ. Γιόχανσον επέκρινε την έλλειψη βιομηχανικής λογικής στην κίνηση της Pfizer. «Η προσέγγιση της Pfizer κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς της να εξαγοράσει την AstraZeneca φαίνεται να καθοδηγείται βασικά από το οικονομικό όφελος των μετόχων της λόγω της μείωσης του κόστους και της ελαχιστοποίησης της φορολογίας», δήλωσε ο επικεφαλής της βρετανικής εταιρείας, προσθέτοντας: «Από την πρώτη συνάντησή μας τον Ιανουάριο έως την τελευταία χθεσινή συζήτηση και στις πολλές τηλεφωνικές συζητήσεις που μεσολάβησαν, η Pfizer δεν μπόρεσε να διαμορφώσει μία πειστική στρατηγική με επιχειρηματικούς όρους ή όρους αξίας».

Ο αμερικανικός όμιλος ανακοίνωσε ότι η νέα προσφορά είναι η τελική και ότι δεν μπορεί να αυξηθεί. Ανέφερε ότι δεν θα κάνει μία προσφορά απευθείας στους μετόχους της AstraZeneca για την επιθετική εξαγορά της εταιρείας και ότι θα προχωρούσε στην εξαγορά μόνο με τη συμφωνία της AstraZeneca. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer κ. Ίαν Ριντ δήλωσε ότι θεωρεί την πρόταση της εταιρείας του «πειστική» για τους μετόχους της AtsraZeneca και εξέφρασε την απογοήτευσή του για την άρνηση της να τη συζητήσει, καλώντας τους μετόχους της βρετανικής εταιρείας να πιέσουν το διοικητικό της συμβούλιο για την έναρξη συζητήσεων. «Δεν πιστεύουμε ότι το διοικητικό συμβούλιο της AstraZeneca είναι τώρα έτοιμο να προτείνει μία συμφωνία με λογικό τίμημα. Παραμένουμε έτοιμοι για έναν λογικό διάλογο, αλλά ο χρόνος για εποικοδομητικές συζητήσεις εξαντλείται», δήλωσε ο κ. Ριντ.

Facebook Comments