Ρωσικό αέριο αγοράζουν οι ΗΠΑ
Είναι γνωστό ότι η Ουάσιγκτον φιλοδοξεί να εξοστρακίσει την Ρωσία από την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας
Είναι γνωστό ότι η Ουάσιγκτον φιλοδοξεί να εξοστρακίσει την Ρωσία από την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας
Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου παγκοσμίως. Επί δεκαετίες η Μόσχα εξαρτιόταν από τους αγωγούς που ξεκινούσαν από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη βόρεια Ρωσία ή την Σιβηρία και έφθαναν μέχρι την δυτική Ευρώπη. Το μεγαλύτερο μέρος της μεταφοράς βρίσκεται ακόμα και σήμερα στα χέρια της κρατικής Gazprom. Επειδή όμως κυρίως οι νέοι αγωγοί περνούν από το έδαφος όλο και περισσότερων χωρών, προκύπτουν συνεχώς προβλήματα. Έτσι, το Κρεμλίνο προσπαθεί να περιορίσει την εξάρτηση από το φυσικό αέριο επενδύοντας στο υγροποιημένο αέριο (Liquefied Natural Gas, LNG). Στον τομέα αυτό δραστηριοποιείται η δεύτερη σε μέγεθος ρωσική εταιρία αερίου, η Novatek, της οποίας ο διευθύνων σύμβουλος Λεονίντ Μίχελσον θεωρείται σήμερα ο πιο πλούσιος Ρώσος.
Εδώ και χρόνια η Novatek εξορύσσει στο νησί Τζαμάλ στον πολικό κύκλο τεράστιες ποσότητες υγροποιημένου αερίου. Η ρωσική εταιρία έχει στην κατοχή της το 60% της κοινοπραξίας, στην οποία συμμετέχουν η γαλλική εταιρία πετρελαιοειδώνTotal, καθώς και κινέζοι επενδυτές. Τις τελευταίες μέρες όμως η είδηση ότι για πρώτη φορά εξήχθη στις ΗΠΑ ρωσικό υγροποιημένο αέριο από το νησί Τζαμάλα μέσω γάλλου μεσάζοντα βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα. Πώς όμως είναι δυνατό αυτό όταν η Ουάσιγκτον καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να παρεμποδίσει τις ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη;
Υψηλή ζήτηση για ενέργεια λόγω πολιτικού ψύχος
Η είδηση αυτή δεν είναι και τόσο εντυπωσιακή όπως φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Είναι γεγονός ότι το κύμα ψύχους που πλήττει εδώ και μέρες τις ΗΠΑ εκτίναξε στα ύψη τις τιμές για ενέργεια. Από τη μια μέρα στην άλλη οι ΗΠΑ χρειάστηκαν μεγάλες ποσότητες υγροποιημένου αερίου, τις οποίες και προμηθεύτηκαν στη διεθνή αγορά. Σύμφωνα με τον Σβιάτοσλαβ Μπικχ από τη δεξαμενή σκέψης Κέντρο Αναλύσεων της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας «δεν υπάρχει πολιτική διάσταση» στην αγορά ρωσικού αερίου από τους Αμερικανούς. Κατά την άποψη ρώσων ειδικών δεν αποκλείεται και στο μέλλον οι ΗΠΑ να προμηθευτούν ρωσικό αέριο, όχι όμως σε μεγάλες ποσότητες.
Ενδιαφέρον έχει η εξέλιξη της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας. Την ώρα που η μεταφορά αερίου μέσω αγωγών απασχολεί κυρίως χώρες σε τοπικό επίπεδο, το εμπόριο υγροποιημένου υγραερίου που διεξάγεται μέσω τάνκερ, συμβάλλει στην παγκοσμιοποίηση του εμπορίου. Ο ανταγωνισμός γίνεται ολοένα και πιο σκληρός, γεγονός που ωφελεί πρωτίστως τους καταναλωτές μιας και κρατά σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές.
Facebook Comments