Economist: Απόλυτο χάος στην Ευρώπη μετά τις ευρωεκλογές!
Απόλυτο χάος θα επικρατήσει στην Ευρώπη, μετά τις ευρωεκλογές σύμφωνα με δημοσίευμα του Economist με τίτλο «Η Ευρώπη προσέρχεται στις κάλπες».
Απόλυτο χάος θα επικρατήσει στην Ευρώπη, μετά τις ευρωεκλογές σύμφωνα με δημοσίευμα του Economist με τίτλο «Η Ευρώπη προσέρχεται στις κάλπες».
Το βρετανικό περιοδικό συνοδεεύει μάλιστα το άρθρο του με μια εικόνα που απεικονίζει βιβλική καταστροφή του Μεσαίωνα, με τους ηγέτες της ΕΕ να ρίχνονται στην πυρά και να αντιμετωπίζουν τη γκιλοτίνα, ενώ κάνουν την εμφάνισή τους ακροδεξιοί πολιτικοί.
Η ΕΕ, αναφέρει ο Economist, θα αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα από την ευρωβουλή που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 25ης Μαΐου, καθώς οι οργισμένοι πολίτες των 28 κρατών – μελών, μετά από πέντε χρόνια κακής διαχείρισης της κρίσης από τους ηγέτες τους, θα τιμωρήσουν το πολιτικό σύστημα, ψηφίζοντας λαϊκίστικα και ακραία κόμματα, που θα εισβάλουν με πρωτοφανή ποσοστά στην επόμενη Ευρωβουλή.
Προβλέπει ακόμη μεγάλα ποσοστά αποχής από τις κάλπες, καθώς, όπως σημειώνει, οι πολίτες έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα ευρωπαϊκά όργανα, θεωρώντας ότι δεν τους αντιπροσωπεύουν.
«Οι Ευρωπαίοι θα ήθελαν να στείλουν τους πολιτικούς τους στο «πυρ το εξώτερον» και να τους υποβάλουν σε βασανιστήρια, αλλά επειδή δεν υπάρχει αυτή η επιλογή στα ψηφοδέλτια θα ψηφίσουν τα ακραία κόμματα. Τα αντι -ευρωπαϊκά κόμματα αναμένεται να καταλάβουν το ένα τέταρτο από τις έδρες, ενώ το Γαλλικό Εθνικό Μέτωπο, το Ολλανδικό Κόμμα για την Ελευθερία και το βρετανικό Κόμμα Ανεξαρτησίας θα συγκεντρώσουν τα πιο υψηλά ποσοστά στην ιστορία τους», τονίζει ο συντάκτης του άρθρου.
Το περιοδικό κάνει λόγο για ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα που έχει δεχθεί η Ευρώπη, παρότι η τελευταία κρίση δείχνει να ξεπερνιέται. Πηγαίνει μάλιστα ένα βήμα παραπάνω εκτιμώντας πως εάν συνεχιστεί η άνοδος του λαϊκισμού κάποιο από τα μέλη της Ευρωζώνης μπορεί να εκλέξει εθνική κυβέρνηση που θα εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα κάτι που θα πυροδοτήσει εκ νέου την ευρωπαϊκή κρίση και οι πολιτικές αναταράξεις θα είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν από ότι οι οικονομικές.
Όπως σημειώνει, «η επιστροφή στην ανάπτυξη έχει επιφέρει μια περίοδο γεμάτη θυσίες προτού οι πολίτες δουν το φως στις ζωές τους. Ηδη στην Ευρώπη υπάρχουν 26 εκατομμύρια άνεργοι και σχεδόν σε όλες τις χώρες το χρέος παραμένει επικίνδυνα υψηλό, ενώ οι τράπεζες είναι αρκετά εύθραυστες».
«Οι επιλογές της ΕΕ για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη δεν δείχνουν να πείθουν τους ψηφοφόρους, καθώς, έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχθούν περισσότερες εξουσίες προς την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η μάχη για το ευρώ έχει οδηγήσει σε μεγαλύτερη συγκέντρωση εξουσιών στον οικονομικό τομέα και οι ψηφοφόροι δεν δείχνουν διατεθειμένοι να δώσουν περισσότερο έλεγχο στα θεσμικά όργανα της Ένωσης. Άλλωστε ο διάδοχος του Ευρωσυντάγματος, η Συνθήκη της Λισαβόνας απορρίφθηκε στα τρία από τα έξι δημοψηφίσματα που έγιναν», αναφέρει.
Ο συντάκτης του δημοσιεύματος υπογραμμίζει πως οι πολίτες της ΕΕ βλέπουν έλλειμμα δημοκρατίας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι συνεδριάσεις των οποίων γίνονται κεκλεισμένων των θυρών. Όπως επισημαίνει, ο δρόμος για να επιστρέψει η Ευρωπαϊκή Ενωση στη δημοκρατική της νομιμοποίηση είναι μόνο εάν απορρίψει αυτή τη συγκέντρωση εξουσιών που επιχειρείται τα τελευταία χρόνια. Η λύση μπορεί να δοθεί μόνο μέσω των εθνικών κοινοβουλίων.
«Η μόνη λύση για να γίνει η ΕΕ πιο δημοκρατική και να επιβιώσει είναι να δώσει πίσω την εξουσία στους λαούς», καταλήγει το δημοσίευμα.
Facebook Comments