Ομόλογα και Ευρωεκλογές: Τί ψηφίζει η αγορά…
Όλα φαίνονταν να πηγαίνουν καλά για την περιφέρεια της ευρωζώνης.
Όλα φαίνονταν να πηγαίνουν καλά για την περιφέρεια της ευρωζώνης.
Ομως η ζήτηση αυτή είδε ένα βροντερό τέλος την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι ανησυχίες των επενδυτών για την οικονομία της ευρωζώνης, την πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τις ευρωεκλογές, ξαναήρθαν στην επιφάνεια.
Καθώς η Ευρώπη φτάνει όλο και πιο κοντά στις ευρωεκλογές, το κλίμα στην αγορά των ομολόγων της περιφέρειας έχει αποδυναμωθεί και οι επενδυτές έχουν κλείσει τις long θέσεις τους και προτιμούν να μείνουν μακριά από την αγορά μέχρι να «κλείσουν» οι 751 θέσεις στο ευρωκοινοβούλιο.
Με τον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και την τραπεζική ένωση να παραμένουν στην ευρωπαϊκή ατζέντα, οι επενδυτές δεν θέλουν να αλλάξει το status quo γιατί αλλιώς οι ανησυχίες και η αβεβαιότητα θα ενισχυθούν.
Ωστόσο, τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα έχουν ενισχυθεί στα πέντε χρόνια μετά τις τελευταίες ευρωεκλογές και ο εύθραυστος κυβερνητικός συνασπισμός της Ελλάδας θεωρείται πλέον εξαιρετικά ευάλωτος και το σενάριο των πρόωρων εκλογών δεν θεωρείται καθόλου απίθανο.
«Αν η ψήφος διαμαρτυρίας οδηγήσει στη στροφή των κυβερνητικών πολιτικών μακριά από την στήριξη της λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων, τότε θα μπορούσαμε να δούμε σημαντικές εκροές τόσο από τα ομόλογα της ευρωζώνης όσο και από τα χρηματιστήρια, αλλά και ισχυρό πλήγμα στο ευρώ», τονίζει ο Μάρσαλ Γκιτλ, στρατηγικός αναλυτής στην IronFX.
Ο ρόλος του μοναδικού σωτήρα της κατάστασης, ανήκει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, αναμένεται να ανακοινώσει νέες δράσεις πολιτικής στις 5 Ιουνίου για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού, σε μία συνέντευξη Τύπου η οποία θεωρείται η πιο σημαντική μετά από εκείνη του Ιουνίου του 2012 και την περίφημη φράση του Ντράγκι ότι θα κάνει ότι χρειαστεί για να στηρίξει το ευρώ.
Το πρόβλημα πάντως είναι πως μία περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, ή τα αρνητικά επιτόκια στις καταθέσεις, θα απογοητεύσουν τις αγορές καθώς αυτό που θέλουν είναι ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τύπου Fed. Οτιδήποτε λιγότερο από αυτό θα προκαλέσει περαιτέρω ξεφόρτωμα στις αγορές ομολόγων.
Facebook Comments