Citi: €26 δισ. αδιάθετα κεφάλαια από το πακέτο διάσωσης
Την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου αλλά και το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για δημιουργία ενός μαξιλαριού ασφαλείας ύψους 19 δισ. ευρώ
Την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου αλλά και το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για δημιουργία ενός μαξιλαριού ασφαλείας ύψους 19 δισ. ευρώ
Την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου αλλά και το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για δημιουργία ενός μαξιλαριού ασφαλείας ύψους 19 δισ. ευρώ με τρεις νέες εξόδους στις αγορές, σχολιάζει η Citigroup σε νέο της note, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν άφθονα αδιάθετα κεφάλαια στο πακέτο διάσωσης.
Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ανοίγει τον δρόμο προς την ολοκλήρωση της γ αξιολόγησης, σημειώνει η Citi, προσθέτοντας πως το Eurogroup την επόμενη εβδομάδα θα μπορέσει έτσι να οδηγηθεί στην έγκριση της εκταμίευσης της δόσης των 6-7 δισ. ευρώ, από το πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ.
Στο αμέσως επόμενο διάστημα, οι συζητήσεις Ελλάδας-δανειστών θα στραφούν στον τύπο της συμφωνίας που οι δανειστές θα είναι πρόθυμοι να προσφέρουν στη χώρα (και που θα μπορεί η Ελλάδα να δεχθεί) μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης καθώς και στην καταλληλότητα και την έκταση της πρόσθετης ελάφρυνσης του χρέους.
Αυτές οι συζητήσεις ενδέχεται να προκαλέσουν εντάσεις με τους πιστωτές πριν από τον Αύγουστο, αλλά είναι απίθανο να εκτροχιάσουν τη διαδικασία εξόδου από το πρόγραμμα διάσωσης, τονίζει η Citi.
Η αμερικάνικη τράπεζα σχολιάζει και το δημοσίευμα του Reuters όπου Ελληνας αξιωματούχος αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει cash buffer έως και 19 δισ. ευρώ για να καλύψει τις πληρωμές χρέους όταν θα έχει τελειώσει το τρίτο μνημόνιο τον Αύγουστο και σχεδιάζει τρεις εκδόσεις ομολόγων ύψους 9 δισ. ευρώ συνολικά για να πιάσει αυτόν τον στόχο. Επίσης, η κυβέρνηση αναμένει να εκταμιεύσει άλλα 9 δισ. ευρώ από τις δύο δόσεις του προγράμματος που απομένουν.
Η Citi σχολιάζει πως ένα τόσο μεγάλο μαξιλάρι ασφαλείας θα ήταν παρόμοιο με αυτό της Πορτογαλίας όταν εκείνη βρισκόταν στην διαδικασία εξόδου από το πρόγραμμα (περίπου 15 δισ. ευρώ σε αποθεματικά ρευστότητας και 6,4 δισ. ευρώ για ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών). Και είναι απαραίτητο για να βοηθήσει την Ελλάδα να έχει ομαλή μετάβαση στην χρηματοδότηση της αγοράς μετά από 8 χρόνια κατά τα οποία βρισκόταν σε επίσημη χρηματοδότηση.
Όπως σημειώνει, ωστόσο υπάρχουν ακόμη άφθονα κεφάλαια που έχουν μείνει από το πακέτο των 86 δισ. ευρώ – περίπου 45 δισ. ευρώ από τα οποία τα 26 δισ. ευρώ δεν προορίζονται για ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών – τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως cash buffer.
Ελευθερία Κούρταλη
Facebook Comments