Κύπρος: Η «οργή» μετατράπηκε σε αποχή
Κύπρος: Η «οργή» μετατράπηκε σε αποχή
Κύπρος: Η «οργή» μετατράπηκε σε αποχή
Σημαντικές αλλαγές στην πολιτική συμπεριφορά των κυπρίων ανέδειξε η χθεσινή εκλογική διαδικασία, καθιστώντας το πολιτικό σύστημα ακόμα πιο σύνθετο και σηματοδοτώντας μελλοντικές αλλαγές στον κομματικό χάρτη.
Στις πρώτες εκλογές μετά τα δραματικά γεγονότα Μαρτίου 2013 και εν μέσω του επιδεινούμενου μακροικονομικού περιβάλλοντος, η πλειοψηφία των κύπριων ψηφοφόρων προτίμησαν τον καναπέ, τα καφενεία και τις παραλίες, απέχοντας από την εκλογική διαδικασία.
Με βάση τα τελικά αποτελέσματα, η αποχή έφτασε τα πρωτόγνωρα επίπεδα του 56% σε σχέση 41% που ήταν το 2009.
Αν και τα επίπεδα αποχής είναι περίπου τα ίδια με αυτά που ίσχυσαν στην υπόλοιπη ΕΕ (43%), ο ρυθμός αύξησης της αποχής – δηλαδή, η αύξηση της αποχής κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες – είναι ένας από τους ψηλότερους στην ΕΕ.
Ως αποτέλεσμα της αυξημένης αποχής όλα τα κόμματα έλαβαν μικρότερο αριθμό ψήφων από ότι το 2009. Ακόμα και ο ΔΗΣΥ, που ήρθε πρώτος στις χθεσινές εκλογές με 37,75%, έλαβε περίπου 11 χιλ. ψήφους λιγότερους από ότι προ πενταετίας.
Παρά την απότομη αλλαγή στην πολιτική συμπεριφορά μιας μεγάλης μερίδας του εκλογικού σώματος, τα μεγάλα κόμματα κατάφεραν να διατηρήσουν τις έδρες τους.
Ο ΔΗΣΥ, που σε σύγκριση με το αθροιστικό αποτέλεσμα του κόμματος και του ΕΥΡΩΚΟ το 2009, έχασε περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες, κέρδισε δύο έδρες.
Μεγάλες ήταν οι απώλειες για το ΑΚΕΛ που έχασε οκτώ ποσοστιαίες μονάδες διατηρώντας όμως τις δύο του έδρες. Με το 26,98% που έλαβε, το ΑΚΕΛ ξεπέρασε κατά πολύ τις δημοσκοπήσεις που το έφεραν να μένει πολύ πιο χαμηλά και να χάνει τη δεύτερη έδρα.
Με το 10,83% το ΔΗΚΟ επίσης έχασε σημαντικό μέρος του εκλογικού του σώματος, ενώ η ΕΔΕΚ και οι Οικολόγοι, που έμειναν στο 7,68% έχασαν σχεδόν το ένα τρίτο του εκλογικού τους σώματος σε σχέση με το 2009.
Η κάλπη ανέδειξε χθες τη σημαντική, πλέον, εκλογική παρουσία της Συμμαχίας Πολιτών του Γιώργου Λιλλήκα, που έχασε μεν την έκτη έδρα αλλά έλαβε ποσοστό 6,78%, που σε δύο χρόνια, στις βουλευτικές εκλογές, θα μπορούσε να μεταφραστεί σε 3 ή 4 έδρες.
Αισθητή έκανε την παρουσία του και το Μήνυμα Ελπίδας που έλαβε 3,83% – ποσοστό που αν η πλατφόρμα αποφασίσει να συνεχίσει μέχρι τις εκλογές του 2016 – ενδεχομένως να μεταφραστεί σε δύο έδρες.
Σημαντική άνοδο παρουσίασε και το ποσοστό του ΕΛΑΜ. Το θυγατρικό κόμμα της ελληνικής Χρυσής Αυγής έλαβε 2,69% και σχεδόν 7 χιλ. ψήφους.
Γενικώς, τα κόμματα που δεν έχουν σήμερα κοινοβουλευτική παρουσία απέσπασαν περίπου το 10% των ψήφων, σε σύγκριση με περίπου 2% στις ευρωπαϊκές εκλογές του 2009.
Η παρουσία τουρκοκυπρίων στα ψηφοδέλτια ήταν αισθητή. Παρά το μεγάλο αριθμό των τουρκοκυπρίων που δεν κατάφεραν να ψηφίσουν λόγω μη εγγραφής τους στους καταλόγους, ο Σενέρ Λεβέντ έλαβε 2715 ψήφους ή 1,05% και η δικοινοτική πλατφόρμα ΔΡΑΣΥ – EYLEM έλαβε 2220 ψήφους ή 0,86%.
Facebook Comments