Σύμφωνα με ανάλυση της Κομισιόν, την οποία δημοσιεύει το Bloomberg, η πορεία του ελληνικού χρέους αναμένεται να επιδεινωθεί σε σχέση με την προβλεπόμενη λίγους μήνες νωρίτερα ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η αναλογία χρέους προς το ΑΕΠ της Ελλάδας αναμένεται να φτάσει στο 181,1% το 2017, στο 165% το 2020, στο 127,2% το 2030 και στο 96,4% το 2060, προβλέψεις που είναι ελαφρώς πιο πάνω από αυτές της τελευταίας αναθεώρησης τον Ιούνιο.

Η ελαφρά επιδείνωση της πορείας του χρέους υπογραμμίζει την πιθανότητα μια τελική ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους στο τέλος του ελληνικού προγράμματος να επιβεβαιώσει την ανάγκη για περαιτέρω επαναπροσδιορισμό των δανείων της Ελλάδας, ιδίως αν η οικονομική ανάπτυξη επιβραδυνθεί.

Στην ανάλυσή της η Κομισιόν επίσης θέτει ερωτήματα σχετικά με το αν το προβλεπόμενο μέγεθος του «μαξιλαριού ασφαλείας» θα πρέπει να επαναξιολογηθεί, καθώς το σχεδιαζόμενο «μαξιλάρι» ύψους 10,2 δισ. ευρώ καλύπτει μόνο ανάγκες χρηματοδότησης για λιγότερο από 10 μήνες μετά την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα στήριξης -ένα ποσό που θα μπορούσε να αυξηθεί με μελλοντικές εκδόσεις στις αγορές και πρόοδο στη μεταρρύθμιση της διαχείρισης κεφαλαίων.

Ένα «μαξιλάρι» 17 δισ. ευρώ θα κάλυπτε χρηματοδοτικές ανάγκες για έναν χρόνο μετά το τέλος του προγράμματος, ένα μαξιλάρι ύψους 20,3 δισ. θα κάλυπτε πλήρως χρηματοδοτικές ανάγκες έως το τέλος του 2019, ενώ ένα «μαξιλάρι» περίπου 30 δισ. ευρώ θα κάλυπτε ανάγκες έως το τέλος του 2020, αναφέρει η Κομισιόν στην έκθεσή της. 

Facebook Comments