Φόβοι για νέες πιέσεις στην κτηματαγορά
Για ναρκοθέτηση της πορείας σταθεροποίησης –ή ακόμα και της ανάκαμψης σε ορισμένες περιπτώσεις– της αγοράς ακινήτων κάνουν λόγο φορείς του κλάδου
Για ναρκοθέτηση της πορείας σταθεροποίησης –ή ακόμα και της ανάκαμψης σε ορισμένες περιπτώσεις– της αγοράς ακινήτων κάνουν λόγο φορείς του κλάδου
Για ναρκοθέτηση της πορείας σταθεροποίησης –ή ακόμα και της ανάκαμψης σε ορισμένες περιπτώσεις– της αγοράς ακινήτων κάνουν λόγο φορείς του κλάδου, αναφορικά με τον αριθμό των μελλοντικών πλειστηριασμών ακινήτων. Σύμφωνα με την έκθεση συμμόρφωσης του προγράμματος προσαρμογής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, η κυβέρνηση έχει συναινέσει στον στόχο εκτέλεσης 40.000 πλειστηριασμών ετησίως για την προσεχή τριετία.
Πρόκειται για μέγεθος που μπορεί να αποτελέσει την «ταφόπλακα» της αγοράς, ακόμα και αν, στην πράξη, τα περισσότερα από τα εν λόγω ακίνητα θα επαναγοραστούν από τις ίδιες τις τράπεζες, ελλείψει ενδιαφέροντος. Σημειωτέον δε ότι η πραγματική αύξηση των προσφερόμενων προς πώληση ακινήτων θα είναι ακόμα μεγαλύτερη, αν στην εξίσωση προστεθούν και τα ακίνητα που θα εκπλειστηριάζουν οι φορείς του Δημοσίου.
Δεδομένου ότι σήμερα, σε ετήσια βάση, ο όγκος των συναλλαγών κινείται πέριξ των 15.000 – 20.000 ακινήτων, είναι προφανές ότι, δυνητικά, μπορεί να καλυφθεί το σύνολο της ετήσιας ζήτησης μόνο από τους πλειστηριασμούς και όχι από τις αγγελίες πωλούμενων ακινήτων. Σε μια αγορά όπου υπολογίζεται ότι το υφιστάμενο απόθεμα απούλητων ακινήτων (κατοικίες, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες και ξενοδοχεία) προσεγγίζει τις 300.000, έναντι περίπου 200.000 που ήταν μέχρι το 2015, η δεδομένη υπερπροσφορά θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο, τη στιγμή που δεν προκύπτουν σημάδια ενίσχυσης της ζήτησης. Σύμφωνα με στοιχεία αγγελιών από το δίκτυο Spitogatos.gr, το σύνολο των πωλούμενων ακινήτων (εκτός οικοπέδων) ανέρχεται σε 310.000, ενώ στη «Χρυσή Ευκαιρία» ο αντίστοιχος αριθμός προσεγγίζει τις 300.000 αγγελίες. Ασφαλώς, ένα μέρος των αγγελιών αυτών αφορά το ίδιο ακίνητο, καθώς πρόκειται για πολλαπλές καταχωρίσεις από διάφορα μεσιτικά γραφεία.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος (ΟΜΑΣΕ) Δημήτρη Μπινιάρη, μπορεί μεν τα πιο πολλά ακίνητα που θα εκπλειστηριάζονται να είναι χαμηλών ποιοτικών προδιαγραφών και να μην έχουν ιδιαίτερο αγοραστικό ενδιαφέρον, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η εκτόξευση του αριθμού των πλειστηριασμών, σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα, θα έχει αρνητική επίδραση στην ψυχολογία της αγοράς, λόγω της σημαντικής αύξησης της προσφοράς.
Πάντως, όπως αναφέρει ο κ. Μπινιάρης, «θεωρώ ότι τα πιο πολλά από τα εκπλειστηριαζόμενα ακίνητα θα είναι χαμηλής ποιότητας, τα οποία ούτως ή άλλως δεν προσελκύουν αγοραστές. Με τη διαδικασία των πλειστηριασμών και της πιθανής επαναγοράς τους από τις ίδιες τις τράπεζες, θα επιταχυνθεί η εκκαθάριση των ακινήτων αυτών από τους ισολογισμούς των τραπεζών. Με τον τρόπο αυτό, από βάρη, τα ακίνητα αυτά θα μετατραπούν σε πάγια περιουσιακά στοιχεία και παράλληλα θα δοθεί η απαιτούμενη άνεση ώστε να αξιοποιηθούν σε μεταγενέστερο στάδιο από τις τράπεζες, πιθανώς όταν η αγορά έχει ανακάμψει πλήρως και οι τιμές κινούνται ανοδικά», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μπινιάρης.
Περισσότερο απαισιόδοξος για τη μελλοντική πορεία των τιμών εμφανίζεται ο Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος της Ενωσης Μεσιτών Αθηνών-Αττικής. Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι αγοραστές θα μετατραπούν σε κυνηγούς ακινήτων μέσω των πλειστηριασμών, με αποτέλεσμα τα υπόλοιπα προς πώληση ακίνητα να μένουν στα αζήτητα. Ουσιαστικά, η επικείμενη ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων θα θυσιαστεί στον βωμό του εξορθολογισμού των ισολογισμών των τραπεζών».
Facebook Comments